fbpx

Rover: Afschaffing strippenkaart vertraagt betere OV-chipkaart

De oppositie in de Tweede Kamer, Rover, ANWB en de Maatschappij Voor Beter OV zijn het er over eens: het is te vroeg om de strippenkaart nu al af te schaffen. Maar de minister ziet niets in verder uitstel, zij is bang voor claims van vervoersbedrijven. Wel komt ze de Tweede Kamer deels tegemoet aan een aantal eisen.

Volgens de reizigersvereniging Rover zorgt het voortijdig afschaffen van de strippenkaart dat vervoerders niet voldoende druk zullen voelen om de problemen met de OV-chipkaart op te lossen. Op 30 juni en 7 juli zou de strippenkaart moeten verdwijnen uit het openbaar vervoer in een groot deel van Nederland.

Eisen
De oppositie in de Tweede Kamer is op zich niet tegen de afschaffing van de strippenkaart, maar nog niet nu. "We hebben een aantal eisen waar eerst duidelijkheid over moet komen. Bijvoorbeeld wij willen eerst één klachtenloket, e-mailallert bij vergeten uit te checken en een lager incheck tarief" zegt Ineke van Gent (GroenLinks).

De Minister gaat deels aan de gestelde eisen voldoen, maar zit niets in verder uitstel. Dat schreef zij gisteren aan de Tweede Kamer. Een motie om de strippenkaart langer te behouden werd niet gehaald, doordat de PVV niet met de motie instemde.

Allerminst klaar
Rover en andere consumentenorganisaties zijn nog in gesprek met overheden, vervoerbedrijven en TLS over het eindbeeld van een klantvriendelijke OV-chipkaart. Maar ondertussen gaat het afschaffen van de strippenkaart gewoon door. "De OV-chipkaart is nog steeds volop in ontwikkeling en steeds meer reizigers kunnen er inmiddels mee uit de voeten, maar klaar is hij allerminst", stelt Rover.

Verbeteren OV-Chipkaart
"De OV-chipkaart zal ongetwijfeld nog verder worden verbeterd, maar de overlast van dit proces mag niet bij de reiziger worden gelegd", aldus Rover. De reizigersvereniging vreest dat vervoerders niet genoeg druk zullen voelen op het verbeteren van de chipkaart, als de reizigers geen andere keuze meer hebben.

Claims ongepast
Het dreigen met een schadeclaims als de afschaffing van de strippenkaart wordt uitgesteld, noemt Rover ongepast. "Vervoerders hebben bij de invoering veel steken laten vallen en pas in een laat stadium meer aandacht gekregen voor de klantvriendelijkheid van de OV-chipkaart. Laat ze nu maar hun eigen fouten rechtzetten voordat de strippenkaart verdwijnt".