NS heeft voorgesteld om de samenreiskorting te versoberen en vaste klanten maximaal drie keer per maand van de regeling gebruik mogen maken. Consumentenorganisaties, waaronder Rover, hebben hierover negatief geadviseerd. NS neemt het advies gedeeltelijk over en voert de versobering niet door. Wel wordt de regeling minder toegankelijk. Zo verdwijnt samenreiskorting via de kaartautomaat.
Reizigers met een NS-abonnement kunnen in de daluren nu per reis drie reizigers met veertig procent korting meenemen. De regeling is bedoeld om vrienden en familie voordelig met de trein mee te laten reizen.
Volgens het spoorbedrijf wordt de samenreiskorting nu teveel misbruikt. Dat zou blijken uit signalen van conducteurs en uit data van de betaalsystemen van NS. ¨Helaas constateert NS dat er misbruik wordt gemaakt van de samenreiskorting omdat reizigers wel met samenreiskorting reizen, maar niet met een bekende abonnementhouder meereizen. Hierdoor geeft NS jaarlijks veel onterechte korting. Dit is niet eerlijk voor de andere reizigers¨ aldus het spoorbedrijf in een brief aan consumentenorganisaties.
Het spoorbedrijf gaat daarom een koppelcode introduceren. Abonnementhouder en bekende medereiziger worden aan elkaar gekoppeld door middel van een dergelijke koppelcode. De abonnementhouder genereert een unieke code die de medereiziger invoert in het bestelproces. ¨Bij controle in de trein is hierdoor zichtbaar dat de twee reizigers bij elkaar horen en elkaar kennen, want dat is namelijk de bedoeling van samenreiskorting.¨
Alle reizigers kunnen hun samenreiskorting aanzetten via een e-ticket of met NS Flex door middel van de koppelcode. Samenreiskorting via de kaartautomaat gaat verdwijnen. Volgens het spoorbedrijf is het niet mogelijk om de koppelcode mogelijk te maken via de kaartautomaat.
Om misbruik terug te dringen, wilde NS ook instellen dat een reiziger maximaal drie keer per maand iemand mee mocht laten reizen. ¨Dit betekent dat drie keer per maand een koppelcode gegenereerd kan worden, die vervolgens door maximaal drie medereizigers gebruikt kan worden voor de aanschaf van een vervoersbewijs¨ schrijft NS in een adviesaanvraag.
Onder druk van reizigersorganisaties heeft het spoorbedrijf dat deel van het plan echter ingetrokken. De belangenorganisaties vinden bovendien dat er geen sprake is van misbruik. ¨Reizigers die met een onbekende meereizen kunt u als onwenselijk beschouwen, u heeft echter nooit de voorwaarde gesteld dat de reizigers elkaar daadwerkelijk moeten kennen. Van misbruik kan geen sprake zijn en daarmee is handhaving ook geen probleem¨ schrijven de organisaties aan NS.
De organisaties – waaronder Rover en de Consumentenbond – vinden eigenlijk dat de samenreiskorting ook beschikbaar moet blijven via de kaartautomaat, en is niet enthousiast over de koppelcode. Op dat deel negeert NS het advies van de belangenbehartigers.
This post was last modified on %s = human-readable time difference 17:40
Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) ziet meer in de toekomst van elektrisch vliegen dan…
Diverse storingen, waaronder een ontruiming van een trein, hinderen woensdag het treinverkeer. Door een defect…
Deutsche Bahn bereidt zich voor op een nieuwe mega-onderhoudsoperatie op het spoor. Vanaf 1 augustus…
Het Europese Hof van Justitie gaat adviseren of de NS terecht het monopolie heeft gekregen…
In het Noord-Hollandse Castricum is dinsdagochtend een vrouw gewond geraakt toen ze op het station…
De extra spitstreinen tussen Amersfoort en Harderwijk gaan vanaf 7 april rijden. Dat meldt de…