Treinkaartjes

Samenreiskorting: profiteer met z’n allen van één NS-abonnement

Heb je een NS-abonnement? Dan mag je maximaal drie reizigers meenemen met 40% korting. Je medereizigers hebben daarvoor wel een eigen OV-chipkaart nodig met minimaal 10 euro saldo. Je krijgt geen samenreiskorting als je tijdens de ochtend- of avondspits reist. Samenreiskorting kun je niet alleen bij NS krijgen, maar ook bij Connexxion, Breng, Arriva en Syntus.

Zorg in elk geval dat je met je groep nooit meer betaalt dan 55 euro. Want anders is het NS Groepsretour waarschijnlijk goedkoper. Maar soms kan ook een Dagkaart-treinactie goedkoper zijn. Dat kun je eenvoudig controleren met onze prijsvergelijker. Vergeet niet aan te geven dat je recht hebt op korting (NS-abonnement).

Samenreiskorting. De meest gestelde vragen.

Iemand met een NS-abonnement kan drie medereizigers buiten de spits met korting meenemen. De medereizigers dienen in het bezit te zijn van een OV-chipkaart met minimaal 10 euro saldo. Bij de NS-Kaartautomaat kan Samenreiskorting op de volgende manier verkregen worden:

 1. Houd de OV-chipkaart van de medereiziger voor de kaartlezer (met het OV-chipkaartlogo) rechtsonder op de NS-kaartautomaat.
 2. Kies voor ‘Samenreiskorting’ en vervolgens voor de gewenste klasse. Er is geen klassewissel nodig indien u kiest voor een andere klasse waarin uw medereiziger standaard reist.
 3. Klik op ‘Akkoord’ en houd de OV-chipkaart van de medereiziger opnieuw voor de kaartlezer rechtsonder op de NS-kaartautomaat.
 4. Check tijdens de daluren in en aan het einde van de reis uit. Zo reis je automatisch met 40% korting.

De Samenreiskorting vervalt automatisch 35 minuten na het uitchecken.

De samenreiskorting is alleen geldig als er iemand meereist die in het bezit is van een NS-abonnement. Als je medereizigers alleen verder willen reizen, dan dient de Samenreiskorting bij de kaartautomaat verwijderd te worden. Dat kan op de volgende manier:

 1. Houd de OV-chipkaart waar de Samenreiskorting van verwijderd moet worden voor de kaartlezer rechtsonder op de NS-kaartautomaat
 2. Kies ‘Tonen alle producten op kaart’
 3. Selecteer ‘Samenreiskorting’
 4. Kies ‘Verwijderen’
 5. Houd uw OV-chipkaart opnieuw voor de kaartlezer

35 minuten na het uitchecken vervalt de Samenreiskorting automatisch. Daarna is het dus niet meer nodig om de Samenreiskorting te verwijderen.

 • Maandag t/m vrijdag: NIET geldig tussen 6:30 – 8:55 uur en 16:00 – 18:25 uur.
 • Zaterdag, zondag en feestdagen: Heel de dag geldig

Doordeweeks, van maandag t/m vrijdag, kan de Samenreiskorting alleen buiten de spits gebruikt worden. Concreet betekent dit dat je niet met korting kunt inchecken tussen 6:30 en 8:55 uur en tussen 16:00 en 18:25 uur. Als u dus om 8:54 uur incheckt, betaalt u het volle tarief. Maar als u bijvoorbeeld om 15:59 uur inchecht, kunt u met korting reizen totdat u moet uitchecken.

Reis je samen heen én terug? Dan kun je dat voor vertrek in één keer laden op de OV-chipkaart van de medereiziger. Volg de normale procedure bij de NS-Kaartautomaat. Nu kies je echter om de Samenreiskorting “2x te laden”. Dat werkt alleen als de heen- en terugreis op dezelfde dag plaats vind.

De Samenreiskorting vervalt automatisch 35 minuten na het uitchecken. Check je medereiziger binnen 35 minuten weer in bij NS of een andere treinvervoerder dan kan hij nog steeds met Samenreiskorting met iemand meereizen. Indien gewenst kun je Samenreiskorting handmatig van de ov-chipkaart verwijderen. Bijvoorbeeld omdat de medereiziger alleen verder reist.

Alle voordelen van NS Samenreiskorting op een rij

 • Minimaal een persoon reist met een NS-abonnement
 • Per NS-abonnement maximaal drie meereizende personen
 • Alleen via de OV-chipkaart (niet via e-ticket of papieren treinkaartje)
 • Iedere reiziger heeft een OV-chipkaart met minimaal 10 euro saldo
 • Op maandag t/m vrijdag alleen bij reizen na 9:00 uur en niet tussen 16:00-18:30 uur
 • Zaterdag en zondag heel de dag
 • Ook te gebruiken in combinatie met een internationale treinreis
 • Activeer Samenreiskorting via de kaartautomaat per enkele reis
 • Niet geldig bij Thalys

This post was last modified on 18 september 2021 11:04

Bekijk reacties

 • Ik ben een een vrouw van 70 jaar heb een ov chipkaart ,nu las ik dat aanmerking kwam voor 40% korting ,hoe regel ik dat ,en wat kost dat mijn kaartnr is 3528 0200 7247 0318.met vr gr mevr P .Hummel

 • Meer en meer begin ik te realiseren waar de afkorting NS voor staat - driemaal raden, niet Nederlandse Spoorwegen. Vaarwel dienstverlening, vaarwel klant is koning. Het is mij duidelijk geworden dat privatisering van het spoor werkt niet, geen echte concurrentie is hier mogelijk. De invoering van de ov-chipkaart staat hier symbool voor, privacyschending en slechtere dienstverlening. Ik zou overstappen op een andere vervoerder, maar ik kan dat niet. NS weet dat - precies de reden waarom ze die rotkaart ingevoerd hebben.

  Zeg nee tegen deze heimelijke surveillancetechniek, zeg nee tegen NS, en haar N(ationaal)S(ocialistische) totalitaire vervoersmonopolie. Revolutie!!! Revolutie!! Na 20 jaar stap ik weer in de auto.

 • Dinsdag een dagretour genomen en mijn mede passagier met 40% korting ingecheckt. Op de terug reis werd dit niet geaccepteerd en de volledige enkele reis afgeschreven. Nu zie ik dat ik na half zeven 's avonds pas gebruik kon maken, was mij niet bekend. Zo was het wel een duur reisje.

  • Sinds 1 januari 2016 is Samenreiskorting niet meer tijdens de avondspits geldig. Via treinreiziger.nl/prijsvergelijker kun je ontdekken wat het voordeligst is.

 • Mijn vrouw en ik hebben een OV-chipkaart.
  Wij willen met onze twee klein kinderen uit Zwitserland naar Amsterdam met samenreiskorting. Hoe kan ik aan twee tickets met deze korting. (Ik mag drie personen meenemen)

  • Voor een internationale reis heeft samenreiskorting geen tot nauwelijks effect. Alleen bij voltatief kun je op Nederlandse deel korting krijgen. Maar meestal betaal je een spaarprijs waar je geen korting op krijgt.
   Voor een binnenlandse reis heeft u voor hen een OV-chipkaart nodig met voldoende saldo. Maak gebruik van onze prijsvergelijker om de beste optie te vinden. http://www.treinreiziger.nl/prijsvergelijker

 • Wij als klant ,hebben NIET de mogelijkheid om te Kiezen .met wie we reizen , NS heeft n,l MONOPOLI op het spoor is Niet goed voor de Consument . Stoot vele malen per jaar N,m hoofd bij de samenreis korting . dat is schandelijk

 • Ik ga nu zelden met de trein het is een stressvol gebeuren geworden met die chipkaart...opgefokt gedoe ..bij het in en uitchecken....

 • In London kon ik met mijn bankpasje in- en uitchecken. Zo eenvoudig kan het zijn!!

  • En kwam de conducteur je bankpasje checken, of er nog voldoende saldo op stond?

 • via treinreiziger.nl geeft de site aan dat je met de groepsticket ook met 3 personen kunt reizen. Als je dan door klikt en de informatie leest en NS belt, dan kun je de groepsticket pas vanaf 4 personen boeken.

  Ipv 30 euro zijn ze met 3 personen ruim 71,00 euro kwijt. het bedrag is een groot verschil voor jeugdigen die terugkomen van vakantie en terug naar huis reizen.

  • https://www.treinreiziger.nl/ns-groepsticket/

   Het is inderdaad vanaf 4 personen. Maar je kunt natuurlijk altijd een fictieve naam op het vierde kaartje zetten (zolang je dat maar niet bij het kaartje van de hoofdboeker doet). Alleen de hoofdboeker moet er de hele reis bij zijn, voor de anderen geldt dat niet. De vierde reiziger hoeft die reis dus helemaal niet te maken.

  • Daarom is het handig om bij Die Bahn een wochenende angebot te kopen, vrij reizen voor maximaal 5 personen voor 45 euro. Zo zijn we met een groep van 9 met twee van die kaarten teruggereist vanaf Bayreuth, een hele dag. 9 euro pp. Wel alleen weekend.

   • Het wochend-ticket kost 44 E voor 1 persoon, voor iedere verdere passagier zijn de kosten 8E/per persoon extra! Je reist dan in de rode trein de RE en de RB treinen, buiten NRW betekent dat dat je ongeveer 1,5 tot 2 keer zo lang reist

   • Het wochend-ticket kost 44 E voor 1 persoon, voor iedere verdere passagier zijn de kosten 8E/per persoon extra! Je reist dan in de rode trein de RE en de RB treinen, buiten NRW betekent dat dat je ongeveer 1,5 tot 2 keer zo lang reist

 • Hoe is dit te rijmen Met de mededeling: de trein kan niet gebruikt worden voor uitstapjes, maar alleen voor noodzakelijke reizen?

  • Daarom is het ook een update. Het bericht over samenreiskorting 'stamt' al uit 2017 en er is nu (in het groen) een update bij gezet dat de samenreiskorting nu tijdelijk NIET wordt aangeboden. Dus dat is dan juist heel goed te rijmen met die mededeling...

  • Sorry voor de verwarring. Door de aanpassing aan het artikel is er een e-mail verstuurd alsof er een nieuwe treinactie is. Die mail is een automatische service, die in dit geval in de war raakte door deze update. Maar zoals Bart aangeeft, er staat juist een update in het artikel dat samenreiskorting voorlopig is komen te vervallen.

Share

Recent Posts

Ultimatum spoorvakbonden: NS krijgt week de tijd, anders acties

De Nederlandse Spoorwegen ontvangen vrijdag een ultimatum van de spoorvakbonden. De vakbonden geven de NS…

5 dagen terug

Oeps. Station Amsterdam Zuid per abuis afgesloten

Door miscommunicatie zijn de rolluiken op Amsterdam Zuid vanmorgen gesloten gebleven. Daardoor konden reizigers het…

6 dagen terug

FNV: stakingen bij NS lijken onafwendbaar

Acties en stakingen op het spoor lijken onafwendbaar, stelt vakbond FNV Spoor. Met een ruime…

1 week terug

Treinverkeer Rotterdam en Dordrecht uren plat door storing ProRail

Het treinverkeer rond Rotterdam en Dordrecht is zondagavond rond 20:30 uur stil komen te liggen…

1 week terug

Thalys-reizigers uren vast door botsing met een dier

Het treinverkeer van Thalys is vrijdag op meerdere trajecten flink ontregeld nadat in de middaguren…

2 weken terug

Ook Thalys kampt met materieelproblemen: treinen geschrapt

Door materieelproblemen worden er al dagenlang hogesnelheidstreinen van Thalys opgeheven. Dat blijft ook de komende…

2 weken terug