fbpx
InterRail
Foto: Kike Fernandez/Shutterstock.com

Samenreiskorting: profiteer met z’n allen van één NS-abonnement

01 sep 2021 0:10

Heb je een NS-abonnement? Dan mag je maximaal drie reizigers meenemen met 40% korting. Je medereizigers hebben daarvoor wel een eigen OV-chipkaart nodig met minimaal 10 euro saldo. Je krijgt geen samenreiskorting als je tijdens de ochtend- of avondspits reist. Samenreiskorting kun je niet alleen bij NS krijgen, maar ook bij Connexxion, Breng, Arriva en Syntus.

Zorg in elk geval dat je met je groep nooit meer betaalt dan 55 euro. Want anders is het NS Groepsretour waarschijnlijk goedkoper. Maar soms kan ook een Dagkaart-treinactie goedkoper zijn. Dat kun je eenvoudig controleren met onze prijsvergelijker. Vergeet niet aan te geven dat je recht hebt op korting (NS-abonnement).

Samenreiskorting. De meest gestelde vragen.

Iemand met een NS-abonnement kan drie medereizigers buiten de spits met korting meenemen. De medereizigers dienen in het bezit te zijn van een OV-chipkaart met minimaal 10 euro saldo. Bij de NS-Kaartautomaat kan Samenreiskorting op de volgende manier verkregen worden:

 1. Houd de OV-chipkaart van de medereiziger voor de kaartlezer (met het OV-chipkaartlogo) rechtsonder op de NS-kaartautomaat.
 2. Kies voor ‘Samenreiskorting’ en vervolgens voor de gewenste klasse. Er is geen klassewissel nodig indien u kiest voor een andere klasse waarin uw medereiziger standaard reist.
 3. Klik op ‘Akkoord’ en houd de OV-chipkaart van de medereiziger opnieuw voor de kaartlezer rechtsonder op de NS-kaartautomaat.
 4. Check tijdens de daluren in en aan het einde van de reis uit. Zo reis je automatisch met 40% korting.

De Samenreiskorting vervalt automatisch 35 minuten na het uitchecken.

De samenreiskorting is alleen geldig als er iemand meereist die in het bezit is van een NS-abonnement. Als je medereizigers alleen verder willen reizen, dan dient de Samenreiskorting bij de kaartautomaat verwijderd te worden. Dat kan op de volgende manier:

 1. Houd de OV-chipkaart waar de Samenreiskorting van verwijderd moet worden voor de kaartlezer rechtsonder op de NS-kaartautomaat
 2. Kies ‘Tonen alle producten op kaart’
 3. Selecteer ‘Samenreiskorting’
 4. Kies ‘Verwijderen’
 5. Houd uw OV-chipkaart opnieuw voor de kaartlezer

35 minuten na het uitchecken vervalt de Samenreiskorting automatisch. Daarna is het dus niet meer nodig om de Samenreiskorting te verwijderen.

 • Maandag t/m vrijdag: NIET geldig tussen 6:30 – 8:55 uur en 16:00 – 18:25 uur.
 • Zaterdag, zondag en feestdagen: Heel de dag geldig

Doordeweeks, van maandag t/m vrijdag, kan de Samenreiskorting alleen buiten de spits gebruikt worden. Concreet betekent dit dat je niet met korting kunt inchecken tussen 6:30 en 8:55 uur en tussen 16:00 en 18:25 uur. Als u dus om 8:54 uur incheckt, betaalt u het volle tarief. Maar als u bijvoorbeeld om 15:59 uur inchecht, kunt u met korting reizen totdat u moet uitchecken.

Reis je samen heen én terug? Dan kun je dat voor vertrek in één keer laden op de OV-chipkaart van de medereiziger. Volg de normale procedure bij de NS-Kaartautomaat. Nu kies je echter om de Samenreiskorting “2x te laden”. Dat werkt alleen als de heen- en terugreis op dezelfde dag plaats vind.

De Samenreiskorting vervalt automatisch 35 minuten na het uitchecken. Check je medereiziger binnen 35 minuten weer in bij NS of een andere treinvervoerder dan kan hij nog steeds met Samenreiskorting met iemand meereizen. Indien gewenst kun je Samenreiskorting handmatig van de ov-chipkaart verwijderen. Bijvoorbeeld omdat de medereiziger alleen verder reist.

Alle voordelen van NS Samenreiskorting op een rij

 • Minimaal een persoon reist met een NS-abonnement
 • Per NS-abonnement maximaal drie meereizende personen
 • Alleen via de OV-chipkaart (niet via e-ticket of papieren treinkaartje)
 • Iedere reiziger heeft een OV-chipkaart met minimaal 10 euro saldo
 • Op maandag t/m vrijdag alleen bij reizen na 9:00 uur en niet tussen 16:00-18:30 uur
 • Zaterdag en zondag heel de dag
 • Ook te gebruiken in combinatie met een internationale treinreis
 • Activeer Samenreiskorting via de kaartautomaat per enkele reis
 • Niet geldig bij Thalys
2 1 stem
Artikel waardering
30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
P.Hummel
7 jaren geleden

Ik ben een een vrouw van 70 jaar heb een ov chipkaart ,nu las ik dat aanmerking kwam voor 40% korting ,hoe regel ik dat ,en wat kost dat mijn kaartnr is 3528 0200 7247 0318.met vr gr mevr P .Hummel

Geef mij mijn anonimiteit terug!
7 jaren geleden

Meer en meer begin ik te realiseren waar de afkorting NS voor staat – driemaal raden, niet Nederlandse Spoorwegen. Vaarwel dienstverlening, vaarwel klant is koning. Het is mij duidelijk geworden dat privatisering van het spoor werkt niet, geen echte concurrentie is hier mogelijk. De invoering van de ov-chipkaart staat hier symbool voor, privacyschending en slechtere dienstverlening. Ik zou overstappen op een andere vervoerder, maar ik kan dat niet. NS weet dat – precies de reden waarom ze die rotkaart ingevoerd hebben.

Zeg nee tegen deze heimelijke surveillancetechniek, zeg nee tegen NS, en haar N(ationaal)S(ocialistische) totalitaire vervoersmonopolie. Revolutie!!! Revolutie!! Na 20 jaar stap ik weer in de auto.

reiziger NS
2 jaren geleden

Voor deze man zijn eer gesloten inrichtingen. Lekker anoniem afvoeren.

Hennie Bakker
6 jaren geleden

Dinsdag een dagretour genomen en mijn mede passagier met 40% korting ingecheckt. Op de terug reis werd dit niet geaccepteerd en de volledige enkele reis afgeschreven. Nu zie ik dat ik na half zeven ‘s avonds pas gebruik kon maken, was mij niet bekend. Zo was het wel een duur reisje.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Hennie Bakker

Sinds 1 januari 2016 is Samenreiskorting niet meer tijdens de avondspits geldig. Via treinreiziger.nl/prijsvergelijker kun je ontdekken wat het voordeligst is.

Aaltje Vinkenborg
6 jaren geleden

Wil om 16.00 uur met mijn dochter op mijn voorfeelurenchipnkasrt een enkele reis naar utrecht!
Wat kan ik het beste doen?mvr.gr.AVinkenborg

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Aaltje Vinkenborg

Als u even voor 16 uur incheckt kunt u bij NS gebruik maken van samenreiskorting. Ik weet niet waar vandaan u reist, maar u kunt hier kijken wat het goedkoopst is: http://www.treinreiziger.nl/prijsvergelijker

Jan Derks
6 jaren geleden

Mijn vrouw en ik hebben een OV-chipkaart.
Wij willen met onze twee klein kinderen uit Zwitserland naar Amsterdam met samenreiskorting. Hoe kan ik aan twee tickets met deze korting. (Ik mag drie personen meenemen)

H de Bruijn
6 jaren geleden

Wij als klant ,hebben NIET de mogelijkheid om te Kiezen .met wie we reizen , NS heeft n,l MONOPOLI op het spoor is Niet goed voor de Consument . Stoot vele malen per jaar N,m hoofd bij de samenreis korting . dat is schandelijk

Ed
6 jaren geleden

Tis wat hé?

Fanny
6 jaren geleden

Ik ga nu zelden met de trein het is een stressvol gebeuren geworden met die chipkaart…opgefokt gedoe ..bij het in en uitchecken….

Miep
6 jaren geleden

In London kon ik met mijn bankpasje in- en uitchecken. Zo eenvoudig kan het zijn!!

Bert Kramer
4 jaren geleden
Antwoord aan  Miep

En kwam de conducteur je bankpasje checken, of er nog voldoende saldo op stond?

Caroline Berkers
5 jaren geleden

via treinreiziger.nl geeft de site aan dat je met de groepsticket ook met 3 personen kunt reizen. Als je dan door klikt en de informatie leest en NS belt, dan kun je de groepsticket pas vanaf 4 personen boeken.

Ipv 30 euro zijn ze met 3 personen ruim 71,00 euro kwijt. het bedrag is een groot verschil voor jeugdigen die terugkomen van vakantie en terug naar huis reizen.

Redacteur
Erwin Wessels
5 jaren geleden
Antwoord aan  Caroline Berkers

https://www.treinreiziger.nl/ns-groepsticket/

Het is inderdaad vanaf 4 personen. Maar je kunt natuurlijk altijd een fictieve naam op het vierde kaartje zetten (zolang je dat maar niet bij het kaartje van de hoofdboeker doet). Alleen de hoofdboeker moet er de hele reis bij zijn, voor de anderen geldt dat niet. De vierde reiziger hoeft die reis dus helemaal niet te maken.

Tim
5 jaren geleden
Antwoord aan  Caroline Berkers

Daarom is het handig om bij Die Bahn een wochenende angebot te kopen, vrij reizen voor maximaal 5 personen voor 45 euro. Zo zijn we met een groep van 9 met twee van die kaarten teruggereist vanaf Bayreuth, een hele dag. 9 euro pp. Wel alleen weekend.

BAHNCARDFAN
3 jaren geleden
Antwoord aan  Tim

Het wochend-ticket kost 44 E voor 1 persoon, voor iedere verdere passagier zijn de kosten 8E/per persoon extra! Je reist dan in de rode trein de RE en de RB treinen, buiten NRW betekent dat dat je ongeveer 1,5 tot 2 keer zo lang reist

BAHNCARDFAN
3 jaren geleden
Antwoord aan  Tim

Het wochend-ticket kost 44 E voor 1 persoon, voor iedere verdere passagier zijn de kosten 8E/per persoon extra! Je reist dan in de rode trein de RE en de RB treinen, buiten NRW betekent dat dat je ongeveer 1,5 tot 2 keer zo lang reist

Annie
4 jaren geleden

Hoe is dit te rijmen Met de mededeling: de trein kan niet gebruikt worden voor uitstapjes, maar alleen voor noodzakelijke reizen?

Bart
4 jaren geleden
Antwoord aan  Annie

Daarom is het ook een update. Het bericht over samenreiskorting ‘stamt’ al uit 2017 en er is nu (in het groen) een update bij gezet dat de samenreiskorting nu tijdelijk NIET wordt aangeboden. Dus dat is dan juist heel goed te rijmen met die mededeling…

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Annie

Sorry voor de verwarring. Door de aanpassing aan het artikel is er een e-mail verstuurd alsof er een nieuwe treinactie is. Die mail is een automatische service, die in dit geval in de war raakte door deze update. Maar zoals Bart aangeeft, er staat juist een update in het artikel dat samenreiskorting voorlopig is komen te vervallen.

Truus
4 jaren geleden

Ik reis altijd met mijn moeder met Samenreiskorting want dan krijg ik ook 40% korting. Nu krijg ik dat niet. Betekend dat dan dat ik de volle 100 % moet gaan betalen voor mijn reis.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Truus

Helaas, klopt. Of de reis uitstellen.

Rene
2 jaren geleden

Ik reis regelmatig van Sneek naar Amersfoort en vind het prima allemaal ik ben het totaal niet eens met een aantal azijnzeikers hier vooral die meloenlikker die zijn privé terug wil haha ik neem aan dat je een mobiel hebt ??? Nou dan is overal bekend waar je bent dus wordt wakker en hou op met zeiken prima regel NS houden zo

Jantsje
2 jaren geleden

Wij gaan met een groep op vakantie en willen graag met het openbaar vervoer naar het vliegveld. Voor de heenreis kunnen wij een groepsticket gebruiken tijdens de daluren. Op de terugreis valt het laatste half uur van onze 2 uur durende reis buiten de daluren. Kunnen wij dan nog wel onze reis afmaken met het groepsticket? Of zouden wij hier een apart kaartje voor moeten bijkopen

Erika
1 jaar geleden

Goededag. Ik wil deze weekend met mij viend reizen van groningen naar eindhoven. Wij hebben ook ov-kart. Mij vriend heeft anoniem kaart en ik met naam en automatisch saldo opladen. Welke koetingen kan ik krijgen?

Mark Riezebos
1 jaar geleden

ik wil straks gebruik maken van de samenreiskorting, ik heb een flex dal uren kaart en ik moet een noorse van schiphol ophalen met de trein. Moet ik dan voor haar een anonieme chipkaart halen en hoe krijg ik de korting op haar kaart, via de kaart automaat op het station? Ben erg nieuw met dit samen reizen en de dal voordeel uren kaart heb ik vrij recent gekocht.

CSM Latta
5 maanden geleden

Ik heb vrij reizen, mijn vriend reis mee met 40% korting geld dat ook voor een retour?

Henk
2 maanden geleden

Het is een ongelofelijke slechte constructie die een hoop rompslomp veroorzaakt. Ik kan niet anders bedenken dat die de bedoeling heeft om het samen reizen met korting geheel uit de wereld te krijgen.
Het is wederom een slechte oplossing voor een simpel probleem die haar doel volledig voorbij schiet.
Waarom wordt het zo ongelofelijk lastig gemaakt, was het niet simpeler, je reist samen, loopt samen naar de stationsautomaat, doet een voor een de pas er op en kiest voor samen reizen. Hup passen gekoppeld misbruik opgelost. Of je doet het online via beide account op je kaart? Dit is gewoon shit