fbpx

Schultz bekritiseert houding Prorail

24 nov 2010 19:17

(Novum) – Spoorbeheerder Prorail heeft zich tijdens de brand die afgelopen vrijdag en zaterdag het treinverkeer bij Utrecht platlegde te weinig bekommerd om de reizigers. Dat zei minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) woensdag tijdens een debat met de Tweede Kamer.

"Ik vind dat de houding niet klantgericht genoeg is", zei Schultz die vooral de gebrekkige communicatie naar de gestrande reizigers hekelde. De bewindsvrouw heeft binnenkort een gesprek met de directie en toezichtouders van Prorail waarbij ze haar ongenoegen zal uiten.

Verbazing
Schultz zei de brand verder ´allervervelendst´ te vinden voor alle gestrande reizigers. Ze wees er echter op dat ook een backupsysteem in dit geval niet had geholpen, omdat er daarbij geen rekening mee is gehouden dat de complete stroomtoevoer uitvalt. Dit leidde tot verbazing bij GroenLinks en de VVD. Ieder ziekenhuis heeft wel een noodstroomvoorziening, zei Charlie Aptroot (VVD).

Rijkswaterstaat
In de Tweede Kamer is het vertrouwen in Prorail inmiddels tot een dieptepunt gedaald. Arie Slob (ChristenUnie) wil dat het spoorbedrijf wordt ondergebracht bij Rijkswaterstaat. Op die manier hebben het parlement en de minister meer directe invloed op het beleid van het bedrijf. Reizigersvereniging Rover ziet wel iets in dit plan, maar FNV Bondgenoten denkt niet dat daardoor de kwaliteit van het spoor toeneemt.

Eerst onderzoek
Schultz wil niet op basis van het ´incident´ bij Utrecht zo´n drastisch besluit nemen, maar sloot de oplossing van Slob ook niet uit. De bewindsvrouw wil de komende maanden eerst onderzoeken hoe het bedrijf beter kan gaan werken. Pas dan neemt ze een besluit.
Een andere structuur sluit Schultz niet uit, maar het heeft niet haar voorkeur.´´Toen ik net begon in deze baan vroeg ik me al af: waarom regelen we de wegen via Rijkswaterstaat en het spoor via ProRail?´´, aldus de bewindsvrouw.

Niemand weggestuurd
Omdat Schultz niet wil beslissen op basis van incidenten, wil zij de raad van bestuur en de raad van commissarissen ook nog niet de laan uitsturen, zoals haar partijgenoot Aptroot voorstelde. Hij is het vertrouwen helemaal kwijt, zeker na de chaotische taferelen op het spoor afgelopen winter. "De directie moet zo snel mogelijk de laan uit worden gestuurd."

Afwachten
Schultz wil eerst het gesprek met de directie afwachten. Daaruit moet blijken of zij voldoende vertrouwen heeft in de huidige Prorail-bestuurders.