fbpx

Schultz wil dat NS-top afziet van bonus

 De top van de Nederlandse Spoorwegen zou er goed aan doen dit jaar af te zien van bonussen. Dat heeft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) vrijdag gezegd tegen RTL Nieuws.

De bewindsvrouw is ontevreden over alle problemen vanwege het winterweer. "Als ik bij de NS zou werken en ik zou over mijn eigen bonus gaan, dan zou ik van die bonus afzien", aldus Schultz.

Bert Meerstadt (president-directeur NS) gaf vanwege de winterproblemen in 2009 zijn bonus aan giro 555. In 2010 besloot de raad van commissarissen de bonus niet uit te keren, omdat de targets omtrent klantgerichtheid niet gehaald werden. Daarmee heeft Meerstadt sinds zijn aantreden als president-directeur nog geen bonus gekregen. Toen hij aantrad, wilde hij geen hoger salaris.

Donderdag schreef Schultz aan de Tweede Kamer dat de NS en spoorbeheerder Prorail bij winterse weersomstandigheden eerder moeten overgaan op een aangepaste dienstregeling. Dat zou voorkomen dat verstoringen zich bij onverwachte omstandigheden als een olievlek verspreiden en het hele treinverkeer tot stilstand komt.

Afgelopen vrijdag en zaterdag liep het treinverkeer voor een groot deel vast door de sneeuwval en strenge vorst.