fbpx

SP beticht Schultz van bestelen reiziger

Reizigers moeten geld terugkrijgen wanneer hun strippenkaart ongeldig wordt verklaard. Dat vindt SP-Kamerlid Farshad Bashir. Volgens hem maakt minister van Verkeer Melanie Schultz van Haegen (VVD) zich anders schuldig aan diefstal.

"Dit is feitelijk gewoon het bestelen van de reiziger", zegt Bashir woensdag. "Die mensen hebben met de strippenkaart een wettig betaalmiddel voor het openbaar vervoer aangeschaft. Die gaat de overheid nu ongeldig verklaren zonder enige mogelijkheid tot restitutie."

Verkoop strippenkaart stoppen
De strippenkaart verdwijnt in de komende twee maanden in grote delen van Nederland. Reizigers moeten verplicht de OV-chipkaart gebruiken. Het blijft nu echter mogelijk nieuwe strippenkaarten te kopen. Volgens Bashir moet dat niet kunnen. "Dat bedrag ben je straks gewoon kwijt."

Geld terug
Bashir wil dat minister Schultz van Haegen garandeert dat reizigers hun geld terug kunnen krijgen. Volgens de Algemene Voorwaarden die op de strippenkaart van toepassing zijn, wordt er nooit geld terug betaald. Wel is het zo dat een strippenkaart normaal tot één jaar na prijswijziging geldig blijft. Dat is nu onmogelijk, omdat de strippenkaart voor 31 december 2012 in heel Nederland is afgeschraft.