fbpx

SP: Haal Fyra-toeslag eraf

21 nov 2011 17:01

Maandag is door de SP een voorstel gedaan om de toeslag van de Fyra af te schaffen. Reizigersvereniging Voor Beter OV scheef vorige week een brief naar de Minister met een vergelijkbaar voorstel.

Het voorstel werd gedaan door een Tweede Kamerlid van de SP, Farshad Bashir. Hij voerde als argument aan dat nu het ministerie toch leert van de fouten (HSL in nieuwe concessie toegevoegd aan Hoofdrailnet), ze beter ook de toeslag kunnen schrappen. Volgens hem wordt de lijn vervolgens rendabel, omdat veel meer mensen er gebruik van zullen maken.

Voor Beter OV wees de minister vorige week in een brief dat er geen verschil is tussen de toekomstige intercity´s via de HSL en de huidige Fyra. Rikus Spithorst: "De Fyra rijdt nu niet bijzonder snel en vertoont al helemaal niet de betrouwbaarheid die past bij een premium-product dat hoort bij extra dure treinkaartjes".  De vereniging wil spoedig, maar uiterlijk per 11 december dat de toeslagen verdwijnen. Per die datum gaat de nieuwe dienstregeling in, en krijgen intercity´s via het normale spoor een aanzienlijk langere reistijd.

In de toekomst kunnen Fyra reizigers overigens minder snel hun geld terug krijgen bij vertraging. Nu kunnen reizigers al vanaf 15 minuten een beroep doen op Geld terug bij Vertraging, dat wordt per 2015 vanaf 30 minuten. 

Foto: huidige, tijdelijke Fyra-trein, per 2015 wordt dit materieel wellicht als toeslagvrije intercity ingezet.