fbpx

Spaanse jongeren gegrepen door hogesnelheidstrein

In de Spaanse badplaats Castelldefels bij Barcelona zijn woensdagavond twaalf mensen om het leven gekomen en zeventien gewond geraakt toen ze bij het oversteken van een spoorbaan werden gegrepen door een passerende hogesnelheidstrein.

De hogesnelheidstrein was onderweg van Alicante naar Barcelona. Op de plek des onheils deelt de hogesnelheidstrein Euromed het spoor met regionale treinen. Binnen enkele jaren moet daar verandering in komen en krijgt de hogesnelheidstrein tussen Tarragona en Barcelona een eigen lijn. Maar voor de slachtoffers van woensdagavond komt het nieuwe spoor te laat.

San Juan
Het ongeval gebeurde omstreeks 23:30 uur. Op het station van Castelldefels was kort daarvoor een stoptrein gestopt. Uit de trein kwamen veel reizigers, vanwege de nacht van San Juan, een evenement dat elk jaar plaats vindt in de nacht van 23 op 24 juni. Volgens ooggetuige ontstond er gedrang rond de voetgangerstunnel, waarop jongeren besloten over het spoor over te steken, iets wat niet is toegestaan.

Bloedbad
Op dat moment kwam juist de hogesnelheidstrein uit Alicante aangestormd. Een bloedbad volgde. Twaalf mensen – met name jongeren – kwamen om het leven. Nog eens zeventien mensen raakte gewond. Van hen zouden er drie in kritieke toestand verkeren. De reizigers in de hogesnelheidstrein bleven ongedeerd.

Renfe
De directeur van RENFE, de Spaanse spoorwegen, zei er ´bijna zeker´ van te zijn dat de sneltrein niet te hard reed. Hoe snel de trein precies reed kon hij niet zeggen. Volgens het Spaanse persbureau Europa Press reed de trein 139 kilometer per uur. De machinist heeft een blaastest afgelegd, maar had niet gedronken. De man verkeert in een shock.

2003
Het ongeluk van woensdagavond was het dodelijkste treinongeluk sinds 2003. Dat jaar kwamen negentien mensen om het leven toen een passagierstrein op een goederentrein knalde in Chinchilla, in het zuidoosten van Spanje.

Onderste foto betreft archief foto, gemaakt bij Tarragona door eldelinux.