fbpx

Speciale TGV gaat concurrentie aan met budget vluchten

20 jun 2012 17:58

De Franse spoorwegen (SNCF) willen de concurrentie aan gaan met lowcost airlines. Daarvoor heeft de maatschappij een nieuw concept bedacht waarvoor vier bestaande TGV dubbeldekkers (TGV Duplex) worden omgebouwd. Treintickets zullen in het nieuwe concept gemiddeld 25 procent goedkoper zijn.

De goedkope TGV-treinen zullen van Parijs via Lyon naar Marseille en Montpellier rijden. De treinen zullen echter niet in hartje Parijs starten, maar in Marne-la-Vallée. Het station Marne-la-Vallée ligt tegenover Disneyland Paris en is zo dertig kilometer verwijderd van het centrum van Parijs. Ook in Lyon stopt de trein niet in het centrum, maar bij de luchthaven Saint-Exupéry. 

Door deze strategie zijn de treinen snel op de hogesnelheidslijn, waardoor de treinen efficiënter kunnen worden ingezet. Terwijl een gewone TGV gemiddeld acht uur per dag wordt ingezet, zal de low budget TGV twaalf uur per dag worden ingezet.

In het concept is geen plaats voor de eerste klas, waardoor er ruimte is voor 630 reizigers in plaats van de huidige 530. De treintickets zullen voor een vaste lage prijs worden aangeboden, ongeacht of de klant lang of kort voor vertrek boekt. De tickets zullen daarentegen niet te annuleren of om te ruilen zijn. 

De vier omgebouwde TGV Duplextreinen moeten vanaf 2013 dienst gaan doen. De SNCF mikt erop om in 2017 winst te kunnen maken. In 2013 hoopt het bedrijf met het nieuwe concept 1,6 miljoen reizigers te kunnen vervoeren, in 2020 moet dat met een miljoen zijn toegenomen. De SNCF investeert 10 miljoen euro om het nieuwe concept op te starten.

Naast de budget TGV´s, blijven ook de klassieke TGV-treinen rijden.

Het nieuwe concept in detail:

  • Vaste lage prijs, tickets zijn niet te annuleren en uitsluitend te koop via internet. Waarschijnlijk zal de ticketprijs rond de 25 euro per enkele reis liggen.
  • Treinstellen met uitsluiteind 2e klas en zonder bar. Daardoor is er ruimte voor meer reizigers.
  • Eén stuk bagage gratis, controle bagage op het perron. 45 minuten voor vertrek aanwezig.
  • Treinen stoppen in Parijs en Lyon niet in het centrum.
  • Bij vertraging minder soepele terugbetaling. De regels zullen voldoen aan de minimale eisen die door Europa zijn vastgesteld.
  • Treinstellen zullen per dag langer worden gebruikt, dan bij de reguliere TGV.
  • De personeelskosten zullen gedrukt worden.