Spoorboomhangers melden zich bij ProRail
17 jul 2017 22:47
De jongens die in het Friese Mantgum aan de spoorbomen van een overweg hingen en daarvan een filmpje maakten dat ze op internet hebben gezet, hebben zich bij ProRail gemeld en “diepe spijt” betuigd. Een van de jongens heeft gebeld en zijn gegevens overhandigd, aldus een woordvoerder van ProRail maandag.
Het gaat om twee jongens van zestien en zeventien jaar die aan de spoorbomen hingen en een achttienjarige jongen die hen heeft gefilmd. Op het filmpje is te zien dat twee jongens aan de spoorbomen hingen, naar beneden trokken en er vervolgens op gingen zitten. De bellen en knipperlichten traden hierdoor in werking. ProRail, dat aangifte doet tegen de jongens, gaat onderzoeken of het mechanisme is beschadigd. Eventuele schade wordt verhaald op de jongens.
Volgens Prorail zijn ze “geschrokken van alle aandacht die hun daad heeft gegenereerd op sociale media. De daders betuigen diepe spijt en zien in dat hun gedrag ontoelaatbaar is geweest.” De video zou volgens de jongens al anderhalve maand oud en pas later op internet zijn gezet.
ProRail zegt veel reacties te hebben gekregen op het via internet gedeelde filmpje. “Je kunt op sociale media zien dat mensen heel verontwaardigd zijn,” zegt de woordvoerder, die erop wijst dat dergelijke gevaarlijke stunts een overtreding zijn van de Spoorwet.d
Onlangs kwamen bij een treinongeval in Elst twee tieners om het leven. De zeventienjarige jongens zouden zijn aangereden terwijl ze over het spoor liepen. ProRail benadrukt de gevaren van spoorlopen en dit soort stunts. Het zorgt jaarlijks voor veel ongevallen en vertragingen.
(c) Treinreiziger.nl / ANP
De schade is vooral aan de reputatie. Het is iets wat ze daar al jaren doen maar tot nu toe niet op internet publiceerden. De wereld zou in de media te klein zijn wanneer het niet in Friesland was maar in Amsterdam-Oost. Nu is het een Fries lolletje, net als het stelen door Friese feestverenigingen.
De slagbomen op de foto zijn elders…
Klopt. We gebruiken heel vaak archieffoto’s. Gewoonweg omdat er vaak geen rechtenvrije beelden beschikbaar zijn. Iets wat heel veel media overigens doen. Zo mag je niet zomaar foto’s van conducteurs maken, vandaar ook de archieffoto van Merel van Vroonhoven als conducteur.
OV bedrijven hebben rare ideeën over wat feitelijk wet is. In Rotterdam zou je niet op RET stations mogen fotograferen. Wet gaat boven regel. Het mag wel en het is expliciet wel toegestaan. Je moet wel het portretrecht van personen in acht nemen.
Niettemin moet u als publicist wel gebruik maken van materiaal waarvan u publicatierecht heeft.
De slagboomklimmerfoto’s zijn via twitter gepubliceerd. Wanneer u de regels van Twitter volgt mogen die gewoon doorgeplaatst worden. Dat doet ook iedereen.