fbpx

Spoorsector nog niet gerust met toezeggingen Opstelten

21 jan 2014 9:42

Het spoorpersoneel is er nog niet volledig van overtuigd dat Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie er alles aan doet om het geweld in het openbaar vervoer tegen te gaan. Dat meldt dagblad Metro.

Opstelten sprak maandag met spoormedewerkers naar aanleiding van een eerdere brandbrief van NS en vakbonden. De minister beloofde dat de met sluiting bedreigde politieposten op de grote stations in ieder geval tot 2015 open blijven. 

Meer incidenten
Uit cijfers van NS blijkt dat het geweld tegen spoorwegpersoneel toeneemt. Volgens Opstelten heeft dat echter niets te maken met de invoering van de Nationale Politie. Opstelten pleitte – zo weet dagblad Metro – voor het sluiten van zo veel mogelijk toegangspoortjes op de stations, om zwartrijders als grootste groep agressors uit de trein te weren. 

Niet korten
Het ANP meldde maandag dat Opstelten niet gaat korten op het aantal politiemensen dat aanwezig is op en rond stations. Ook blijven de politieposten op de stations in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht gewoon open, noteerde het ANP.

Nuance
Maar dat blijkt iets genuanceerder te zijn, blijkt uit het verslag van dagblad Metro. Tot teleurstelling van de spoormedewerkers is het plan om de politiepost op Amsterdam Centraal te sluiten namelijk niet definitief van de baan. Of de politie terugkeert op het heropende Rotterdam Centraal, kon Opstelten eveneens niet toezeggen. Wel is daar al ruimte voor gereserveerd. Utrecht Centraal heeft volgens Opstelten alleen vanwege de ingrijpende stationsverbouwing momenteel geen post. 

Spoorkennis
Eerder benadrukte Rover dat reizen veilig moet kunnen. "Door de vorming van de Nationale Politie dreigt nu het laatste restant spoorwegkennis bij de politie verloren te gaan. Politieposten in of nabij stations gaan dicht. Het personeel van de vervoerbedrijven voelt zich terecht in de steek gelaten”, stelde Rover-voorzitter Arriën Kruyt een dag voor het bezoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *