fbpx

Spoorsector verbetert informatievoorziening gevaarlijke stoffen

30 jan 2014 11:11

Deze week zet de spoorsector een stap om de veiligheid van het goederenvervoer per spoor te vergroten: het Informatiesysteem Gevaarlijke Stoffen gaat officieel van start. IGS geeft een compleet overzicht van de actuele spoorbezetting voor elk emplacement door alle vervoerders. Hiermee hebben hulpdiensten in geval van een calamiteit direct inzicht in de locatie en inhoud van wagons op spooremplacementen.

Het nieuwe informatiesysteem IGS werd door de leden van KNV Spoorgoederenvervoer, Keyrail en ProRail gezamenlijk ontwikkeld. ProRail heeft al het systeem OVGS (Online Vervoer Gevaarlijke Stoffen) opgezet, dat informatie over wagons met gevaarlijke stoffen op de vrije baan inzichtelijk maakt. Maar ook bij een incident op een emplacement is informatie over de actuele situatie essentieel. Op basis daarvan kunnen hulpdiensten de beste aanrijroute en het effectiefste bestrijdingsplan bepalen. Het nieuwe systeem IGS geeft met één druk op de knop informatie over de locatie en inhoud van de wagons. 

Met de invoering van IGS voldoet de spoorsector verder aan de wettelijke verplichting om op ieder moment tijdige, volledige en juiste informatie te leveren over wagons met gevaarlijke stoffen op emplacementen.