Spoorwegen 2017: Het 40ste jaarboek

Rond half december verschijnt voor de veertigste keer het jaarboek Spoorwegen. Daarmee is het boek voor menig treinliefhebber niet meer weg te denken. Spoorwegen 2017 zal maar liefst meer dan 700 pagina´s tellen.

Reserveer Spoorwegen 2017

Door de jaren heen is het boek steeds dikker geworden. Zo is het boek in vergelijking met de eerste editie van 1978 bijna onherkenbaar veranderd. Toen telde het boekje slechts 88 pagina´s, zonder kleurenfoto´s. Alleen op de cover stonden vier kleine foto´s. "Het ligt in de bedoeling drie hoofdstukken als vast onderdeel te gebruiken. Dit betreft de hoofdstukken Spoorwegen in Nederland, Materieel en Europees nieuws," schreef Gerrit Nieuwenhuis in de eerste editie van het jaarboek.

Die opzet werd ook in 1979 nog gehanteerd, maar in 1980 losgelaten. "De eerste twee hebben we wat geëxperimenteerd met de opzet. Vanaf 1980 hebben we net als het jaarboek Trams gekozen voor een indeling naar landen," blikt Nieuwenhuis nu terug. Die indeling wordt nog steeds gehanteerd.

Het jaarboek bevat enorm veel informatie. In geen enkel ander boek worden de ontwikkelingen op spoorgebied zo compleet en uitgebreid omschreven. Belangrijke wijzigingen in de dienstregeling worden omschreven, net als veranderingen in de infrastructuur en uitbreidingen van het materieelpark. En dat allemaal per land. De hoofdstukken van de West-Europese landen zijn het dikst, terwijl de hoofdstukken van de Oost-Europse landen betrekkelijk dun zijn. Alles wat buiten Europa gebeurt komt niet of nauwelijks aan de orde. Iets wat te begrijpen valt, omdat het boek anders bijna onleesbaar dik zou worden.

Op de eerste negentien edites prijkt de naam van Nieuwenhuis. Na Nieuwenhuis heeft Richard Latten het stokje overgenomen. Maar inmiddels zijn er veel meer treinfanaten die een bijdrage leveren aan het indrukwekkende jaarboek.

Door de jaren heen is het jaarboek Spoorwegen steeds actueler geworden. Waar het manuscript van het boek lange tijd al in augustus werd afgesloten, wordt er tegenwoordig nog tot in november aan het boek gewerkt. Ook is het boek steeds kleurrijker geworden. In Spoorwegen 1992 verschenen voor het eerst achterin een aantal kleurenfoto´s. Tien jaar later kwam de eerste editie uit met vrijwel alleen kleurenfoto´s.

Spoorwegen 2017 wordt rond half december van de drukker verwacht. Het boek is nu al te reserveren op Treinwebshop.nl.

This post was last modified on 23 december 2016 12:29

Share

Recent Posts

FNV niet akkoord met nieuwe cao NS, dreigen nieuwe stakingen?

Vakbond FNV wil opnieuw in gesprek met NS over de voorgestelde cao voor de medewerkers…

3 dagen terug

Meer fysiek en verbaal geweld tegen NS-medewerkers

NS-medewerkers werden in 2023 vaker slachtoffer van ernstige fysieke en verbale incidenten dan in 2022,…

6 dagen terug

Stations krijgen lagere waardering dan vorig jaar, Klimmen-Ransdaal wederom op 1

De algemene waardering van reizigers voor de Nederlandse treinstations is vorig jaar iets gedaald ten…

1 week terug

Nog tot zeker 12.00 uur geen treinen door aanrijding Berghem

Door een aanrijding zondagavond tussen een carnavalswagen en een trein in Berghem bij Oss (Noord-Brabant)…

1 week terug

1600 extra treinen, Airport Sprinter en sneller naar Brussel: NS presenteert plannen dienstregeling 2025

NS presenteert donderdag de conceptdienstregeling voor 2025. De vervoerder spreekt over de grootste wijzigingen in…

2 weken terug

Nachttrein naar Praag krijgt (deels) betere ligrijtuigen met airco

De nachttrein van European Sleeper zal vanaf eind maart deels bestaan uit verbeterde ligrijtuigen. Deze…

2 weken terug