fbpx

Spoorwegen 2017: Het 40ste jaarboek

07 dec 2016 13:55

Rond half december verschijnt voor de veertigste keer het jaarboek Spoorwegen. Daarmee is het boek voor menig treinliefhebber niet meer weg te denken. Spoorwegen 2017 zal maar liefst meer dan 700 pagina´s tellen.

Reserveer Spoorwegen 2017

Door de jaren heen is het boek steeds dikker geworden. Zo is het boek in vergelijking met de eerste editie van 1978 bijna onherkenbaar veranderd. Toen telde het boekje slechts 88 pagina´s, zonder kleurenfoto´s. Alleen op de cover stonden vier kleine foto´s. "Het ligt in de bedoeling drie hoofdstukken als vast onderdeel te gebruiken. Dit betreft de hoofdstukken Spoorwegen in Nederland, Materieel en Europees nieuws," schreef Gerrit Nieuwenhuis in de eerste editie van het jaarboek.

Die opzet werd ook in 1979 nog gehanteerd, maar in 1980 losgelaten. "De eerste twee hebben we wat geëxperimenteerd met de opzet. Vanaf 1980 hebben we net als het jaarboek Trams gekozen voor een indeling naar landen," blikt Nieuwenhuis nu terug. Die indeling wordt nog steeds gehanteerd.

Het jaarboek bevat enorm veel informatie. In geen enkel ander boek worden de ontwikkelingen op spoorgebied zo compleet en uitgebreid omschreven. Belangrijke wijzigingen in de dienstregeling worden omschreven, net als veranderingen in de infrastructuur en uitbreidingen van het materieelpark. En dat allemaal per land. De hoofdstukken van de West-Europese landen zijn het dikst, terwijl de hoofdstukken van de Oost-Europse landen betrekkelijk dun zijn. Alles wat buiten Europa gebeurt komt niet of nauwelijks aan de orde. Iets wat te begrijpen valt, omdat het boek anders bijna onleesbaar dik zou worden.

Op de eerste negentien edites prijkt de naam van Nieuwenhuis. Na Nieuwenhuis heeft Richard Latten het stokje overgenomen. Maar inmiddels zijn er veel meer treinfanaten die een bijdrage leveren aan het indrukwekkende jaarboek.

Door de jaren heen is het jaarboek Spoorwegen steeds actueler geworden. Waar het manuscript van het boek lange tijd al in augustus werd afgesloten, wordt er tegenwoordig nog tot in november aan het boek gewerkt. Ook is het boek steeds kleurrijker geworden. In Spoorwegen 1992 verschenen voor het eerst achterin een aantal kleurenfoto´s. Tien jaar later kwam de eerste editie uit met vrijwel alleen kleurenfoto´s.

Spoorwegen 2017 wordt rond half december van de drukker verwacht. Het boek is nu al te reserveren op Treinwebshop.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *