Spoorwegmuseum stoot eerste generatie dubbeldekker en ander materieel af
21 mei 2025 11:59
Het Spoorwegmuseum in Utrecht stoot treinmaterieel af waaronder een DDM-1 dubbeldekker, locomotieven en een slaaprijtuig. Het gaat om materieel dat dubbel is in de collectie.
Het Spoorwegmuseum meldt dat het in 2020 is begonnen de collectie tegen het licht te houden om de collectie ’beheersbaarder, overzichtelijker en sterker te maken’. Als onderdeel van dit proces heeft het museum onlangs rollend materieel uit de collectie op de afstootlijst gezet.
Eerste generatie DDM
Op de lijst staat een stuurstandrijtuig van een door het Duitse Talbot gebouwde DDM-1 dubbeldekker van de eerste serie uit 1985 en een in 1993 gebouwd DDM-2 rijtuig. Het aangeboden slaaprijtuig is een in 1964 door Fiat gebouwd rijtuig van Wagons Lits. Het rijtuig heeft verschillende compartimenten en slaapruimten en is geschikt voor een topsnelheid van 140 kilometer per uur. Onder de aangeboden locomotieven is de nog in goede staat verkerende NS locomotief 1312 met de naam Zoetermeer die in 1956 is gebouwd door Alsthom.
Aangeschaft als donor
Voor het meeste aangeboden materieel geldt dat het dubbel in de collectie zit. Volgens het Spoorwegmuseum zijn de exemplaren ooit aangeschaft als donor voor onderdelen, maar nooit zelfstandig tentoongesteld. Ook wil het museum af van materieel dat in slechte staat is en waarvan de restauratiekosten te hoog zijn voor het museum.
Musea als eerste in aanmerking
Als eerste komen andere musea en erfgoedorganisaties in aanmerking voor het aangeboden materieel. Zij kunnen het materieel als schenking krijgen. Volgens woordvoerder Evertjan de Rooij is het ’niet per se’ zo dat alleen deze organisaties aanspraak maken op het materieel. ’’Maar het ligt wel voor de hand dat hier de meeste belangstelling te verwachten valt.’’ Als schenken aan een ander museum of erfgoedorganisatie niet lukt, kan het materieel nog verkocht worden. ’’Als er geen belangstelling is, zal uiteindelijk sloop volgen.’’
(c) Treinreiziger.nl
Talbot komt uit Aken en is dus Duits, niet Frans. Wel jammer dat er materieel wordt afgestoten, overigens!
Ja dat is wel jammer ja
En ja talbot is Duits ja
Laatst was Talbot nog gewoon Duits, toch?
Bijzonder dat – naast de dubbele objecten – ook bijvoorbeeld de Plan U en de ongevallenkraan de collectie moet verlaten. En de DDM-1 stuurstand is juist het beeldbepalende deel van de dubbeldekker… waar gaat die dan heen?
Ik hoop van harte dat alle collectiestukken die afgestoten worden bij een ander museum terecht kunnen. Zelfs als laatste optie zou ik sloop toch erg onwaardig vinden, om zo met historie om te gaan…
Het spoorwegmuseum is meer een pretpark dan een museum. Het materieel is van omdergeschikt belang en ook zelden geopend voor publiek.
De beste stuurlui….
Tja, anders komt er geen hond natuurlijk.
Je kunt een museum zowel kind vriendelijk als voor volwassenen interessant maken. Alleen vergt dat moeite en vooral inspiratie om dit te doen. Betrek onderandere spoorweg enthousiastelingen in het museum. Je zou er echt iets mee kunnen doen met het materieel waar we vroeger mee gereisd hebben en we nog onze herinneringen aan hebben. Ook zou de spoorweg geschiedenis beter verteld kunnen worden. De herinneringen vond ik heel duidelijk terug bij het spoorwegmuseum Waterhuizen (Groningen), die al meer dan 10 jaar niet meer bestaat. Zelfs het industrieel smalspoormuseum (ten zuid oosten van Emmen) wat letterlijk ver van de bewoonde wereld ligt weet redelijk wat mensen te trekken.
Ja, het spoorwegmuseum is zeker op het gebied van informatieve posters etc. echt van erg lage kwaliteit. Ze hebben wel dingen staan, en hebben wel bordjes, maar die komen eigenlijk niet veel verder dan snelheid, gewicht, etc.
Zet bij een locomotief van de staatsspoorwegen neer wat de staatsspoorwegen waren en waarom dit relevant is. Vertel een verhaal met je collectie, in plaats van willekeurig geplaatste wagons, treinstellen en locomotieven. Het kan allemaal wel, maar dat eist een bepaald niveau van liefde voor het delen van kennis dat op dit moment lijkt te missen bij het spoorwegmuseum.
De bevlieging is er overigens wel bij sommige vrijwilligers, waaronder bijvoorbeeld die bij het seinhuis (wanneer deze open is).
Nou een hond gaat niet naar een spoorweg museum en honden mogen niet los lopen. Tja katten wel daarom mogen bestuurders ze plat rijden, als eigenaar van een kat ga je met die reden al akkoord!!
Als het Spoorwegmuseum een jaar of 22 geleden niet had besloten om er een “pretpark”‘ van te maken (voor 32 miljoen) en alleen was blijven door kabbelend voor uitsluitend de trein fanaat, dan hadden ze alang niet meer bestaan
Dat vraag ik me af. Ik ben bij het NMBS museum in Schaarbeek geweest, wat (gelukkig) een normaal treinmuseum is. Daar was het tijdens de kerstvakantie redelijk druk.
Heel veel materieel staat daar ingebouwd op korte spoorsecties. Het materieel van het Spoorwegmuseum is gelukkig nog af en toe op pad en wordt regelmatig uitgewisseld tussen Utrecht en Blerick.
Wat bedoel je met redelijk druk tijdens de kerstvakantie?
Dat het op andere dagen heel rustig is?
Een waar is een normaal trein museum?
Ik ben er ook geweest. Ik mis daar het moderne materiaal en je mag niks eten en drinken in het museum.
Van een Kerstvakantie alleen kan een museum dat zijn eigen broek moet ophouden, niet voortbestaan.
Ben er onlangs ook geweest en ik ben het volledig met je eens. Er was een persoon, die serieus enthousiast over de spoorweggeschiedenis vertelde bij de NS 3737 loc. Ook over andere zaken wist hij veel te vertellen. Voor de rest wel sfeer impressies rond de Arend en de Orient Express, maar het verhaal van het spoor op NL kwam een stuk minder uit de verf. Ze hadden echt diverse afdelingen met verhalen kunnen maken rond de stoomlocs, de opkomst van electra en diesel, post treinen, koninklijke treinen en iets met het recentere materieel wat uit dienst is gegaan. Ook stonden treinen, die essentieel waren voor de Nederlandse spoorweg geschiedenis niet in het museum, zoals Mat’34.
Andere spoorwegmusea in den lande vond ik een stuk interessanter en leerzamer. Heb meer dan 10 jaar enorm genoten van het spoorwegmuseum Waterhuizen (Groningen) die helaas niet meer bestaat [zag een boel posters en spullen, die ik vroeger op mijn kinderkamer had.], maar ook het industrieel smalspoor museum ten zuid oosten van Emmen. Was na de bus nog wel een paar km lopen, maar het was de moeite waard en ik vond het een leuk museum. Dat museum was leuk voor zowel volwassenen en kinderen.
Inderdaad…het is en blijft heel jammer dat het museum bv de 3737 niet meer dienstvaardig heeft…het meeste is alle doods expositie materiaal….
Alles is dienstvaardig te maken, maar tegen welke prijs. Maar ook met “dood materieel” kan je je verhaal vertellen. Zo is het niet erg dat een trein niet rijvaardig is, maar wel compleet er staat en alles gericht is op het vertellen van het verhaal.
Je kunt de 3737 naar een stoomloc stichting sturen voor een ketelrenovatie, maar dat kost een boel geld en tijd, terwijl deze loc eigenlijk als het museum goed is ingericht zijn verhaal in het geheel ook kan vertellen, zonder deze ketelrenovatie.
Die DDM is leuk voor stichting 2454 crew! Neem de DDM-1 stuurstand, en de DD-AR* ABv van het spoorwegmusum over, en dan als derde rijtuig de DDM-1 Bv die (volgens mij) nog steeds in Amersfoort staat. Zou toch moeten lukken?
*Ja, die is technisch iets verschillend, maar dat is aan te passen. Optisch zijn er weinig verschillen met de DDM tussenrijtuigen, dus wordt alsnog een leuke stam zo.
Wat moet de crew er mee dan, en waar moeten ze die daan achter hangen? Achter de Jaap?
De 1600 is inderdaad al vergeven aan stichting KLOK, anders was dat de aangewezen loc, maar misschien kunnen die gezamenlijk met de crew de dubbeldekker exploiteren?
Nog meer versplintering, jammer hoor…
Ik gun het alle andere musea/stichtingen/hobbyclubs enz. hoor, begrijp me niet verkeerd! Die doen hun stinkende best met weinig middelen met hart en ziel gelukkig!
Maar kijk nou eens naar de TEE bijvoorbeeld. Wéér dakloos, weer ‘n andere eigenaar maar het stel an sich wordt er niet beter van… Dan het stallingsprobleem, veiligheidssystemen, onderdelen: moeilijk zo niet onmogelijk op te lossen. Het NSM met haar contacten en ruimte zou eigenlijk de aangewezen instantie moeten zijn waar al dat museumwaardige spul terecht kan maar helaas…
De TEE is wel een relatief groot treinstel. Van treinstellen heeft het museum meestal de kortste variant bewaard, van treinstammen vaak een ingekorte variant. Het museum is eigenlijk te krap om vierdelige treinstellen te bewaren.
Beetje sneu om te zeggen dat de TEE-rijtuigen er niet beter van wordt terwijl vrijwilligers vrijwel dagelijks bezig zijn met het opknappen van de rijtuigen.
“Volgens het Spoorwegmuseum zijn de exemplaren ooit aangeschaft als donor voor onderdelen, maar nooit zelfstandig tentoongesteld.”
Is de afdeling woordvoering eigenlijk ooit zelf in het museum geweest? De 1312 is heel wat jaar gebruikt voor diverse ritten met publiek en materieeloverbrengingen. Plan U 114 heeft ook jarenlang verschillende ritten gereden, zelfs nog als Heimwee Express. En als ze niet op pad zijn, staan ze echt al jaren vrijwel permanent in het museum. Net als de DDM-stuurstand, E-loc 1656, DE-loc 512 etc… Volgens mij is van de lijst alleen DE-loc 2264 aangeschaft als onderdelenleverancier.
Ik vind het Spoorwegmuseum niet meer echt van deze tijd en het is nu ook eeen soort van monopolie.
Als je nu naar het huidige Spoorwegmuseum in Utrecht gaat, zie je alleen maar treinen van NS.
Maar ik vind dat de treinen van bijvoorbeeld Arriva, Qbuzz, Keolis en Connexxion met de Valleilijn en hun oude treinmaterieel ook in het Spoorwegmuseum thuis horen. Uiteraard tegen een bepaalde sponsor vergoeding aan het museum.
Maar ook de slechte keuze rondom Fyra mag genoemd worden in het museum.
Het is leuk hoor, al die oude en positieve treinverhalen van NS.
Maar een Spoorwegmuseum is voor pas echt een volledige museum als je alle hoogte -en dieptepunten durft te vertellen en duft te laten zien en openlijk verschillende treinvervoerders in Nederland belicht!
Als bezoeker weet ik inmiddels genoeg over die oude treinen van NS.
Hoog tijd dus voor vernieuwing en bredere kijk naar andere vervoerders die Nederland inmiddels rijk is of vervoerders zoals Veolia die ook in Nederland hebben gereden. Of de oude ICE treinen die dit jaar uit dienst zijn gegaan.
Helemaal mee eens. Daarom is het logisch dat kritisch gekeken wordt naar de relevantie van alle treinstellen die er nu zijn. Treinstellen van andere vervoerders kosten ook geld en ruimte. Dus liever treinstellen van een andere vervoerder erbij dan twee dezelfde van NS.
Maar de materieeltypes waar Arriva, Qbuzz, Keolis en Hermes mee rijden, zijn toch allemaal nog gewoon in dienst? Of moet er ook alvast een SNG en ICNG in het museum gezet worden?
Klopt! Maar een Wadloper met Noordnet opschriften was misschien mooi geweest?
Sowieso ook kenmerkend voor de NS periode.
Zo te zien al 7 minnetjes voor mijn reactie.
Waarschijnlijk zijn jullie allemaal groot fan van NS.
En als je dan toch een minnetje geeft, kom dan ook met een duidelijke reactie / motivering.
Maar ik blijf sowieso bij mijn mening! Het Spoorwegmuseum is niet meer van deze tijd.
Een museum moet in mijn ogen compleet zijn, met dus niet alleen maar treinen van NS.
Ook andere, oude vervoerders (Veolia, Noordnet etc.) en desnoods nieuwste vervoerders en spoor technologie van vroeger en de toekomst, verdienen een plekje in het grote ‘algemene’ / complete Spoorwegmuseum te Utrecht.
@Treinreiziger.nl: Kan een deel van die treinen niet naar Keolis / De Valleilijn?
De oude treinen van Connexxion/ Keolis op de Valleilijn moeten toch allemaal vernieuwd worden! Probleem opgelost!
Ja, het kan natuurlijk ook aan mijn bril liggen maar ik lees toch duidelijk ” Duitse Talbot “
Waarschijnlijk is de tekst inmiddels aangepast.
Met het slaapvoertuig is wel wat te ondernemen om zo een exclusieve treinrit naar Luxemburg of wat verderweg te maken. Dineren en slapen en aankomst ver weg. Een dagje je daar en via een andere route weer naar huis = Utrecht.
Duidelijk dat er geen commercieel ingestelden bij het museum werken.
Misschien willen ze het slaaprijtuig hebben bij het hostel van Italiaanse rijtuigen dat bij Sloterdijk staat..
Het bedrijf heet Alstom (en dus niet Alsthom)
Toen de 1312 werd afgeleverd, heette Alstom nog Alsthom.
De geschiedenis herhaalt zich. Om de zoveel jaar wordt een deel van de collectie van het Spoorwegmuseum uit de collectie verwijderd. Een aantal jaren geleden was het de collectie van tramweg en buurtpoorweg meterieel (NBM, RTM, NZH). Die collectie was trouwens in deplorabele toestand.