fbpx

Staatssecretaris bekijkt mogelijkheden OV rond oudejaarsavond

17 jan 2018 13:30

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven gaat met vervoerders in gesprek om te kijken of het openbaar vervoer ook op oudejaarsavond kan blijven rijden. Nu rijden er jaarlijks op 31 december geen treinen en bussen meer na 20:00 uur.

Van Veldhoven reageert met haar toezegging op vragen van Tweedekamerlid Erik Ziengs (VVD). De VVD’er wilde weten of het openbaar vervoer op oudejaarsavond toch deels kan blijven rijden. Bijvoorbeeld voor toeristen die op oudejaarsavond op Schiphol landen. Hij vindt het om acht uur stoppen niet meer van deze tijd.

Staatssecretaris Van Veldhoven vertelde dat de vraag ook bij haar leeft. “Kunnen we niet op deze avond waarop mensen ook graag een glaasje champagne drinken langer via het openbaar vervoer op hun bestemming brengen?” aldus Van Veldhoven. Ze wees er echter ook op dat ov-medewerkers ook graag het oudejaar met hun familie vieren. “Maar ik ben graag bereid het gesprek met de vervoerders aan te gaan om te kijken of we op enige manier aan deze wens tegemoet kunnen komen”.

Oudejaarsavond is de enige dag in het jaar waarop het openbaar vervoer ‘s avonds totaal niet rijdt. De RET in Rotterdam liet overigens dit jaar wel een aantal metro’s rijden, om zo mensen veilig naar de nationale vuurwerkshow te brengen. In Groot-Brittannië rijden verschillende vervoerders niet rond kerst. Bijvoorbeeld de metro van Londen. In Nederland rijdt het openbaar vervoer wel tijdens kerst, zei het volgens de zon- en feestdagdienstregeling.

0 0 stemmen
Artikel waardering
27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hans Bruynsma
6 jaren geleden

Ook GVB Amsterdam liet een nachtmetro rijden tussen CS en Gein.

Puck
6 jaren geleden
Antwoord aan  Hans Bruynsma

Al sinds jaar en dag rijden er in Katwijk met nieuwjaarsnacht vanaf 1:00 gratis nachtbussen vanaf het festivalterrein van SKA Oud & Nieuw naar de buitenwijken.

Albert Bolink uit Hengelo
6 jaren geleden

Je kunt gewoon na 22:00 uur alles plat leggen wat openbaarvervoer betreft op oudejaarsdag. Moet kunnen dat vervoerders dan ook tot 02:00 bij de familie kunnen zitten. Voor noodgevallen zijn er bij allerlei instanties wel personen standby !

Bernard
6 jaren geleden

De metro van Londen rijdt daarentegen wel gedurende de nieuwjaarsnacht en is dan zelfs gratis.

Johan
6 jaren geleden

In plaats van een beetje aanpolderen is er een veel effectievere oplossing: Schrap de vrijstelling van de dienstuitvoering op oudejaarsavond gewoon uit nieuw af te sluiten concessies. Slik of stik beste vervoerders.

Tim
6 jaren geleden

Dat men op oudejaarsavond vroeger stopt is gezien het veiligheidsrisico OK, maar 20.00 is te vroeg. Maak er 22.00 of 22.30 van.

Johan
6 jaren geleden
Antwoord aan  Tim

Dacht je dat het veiliger was om in die nacht met de fiets te moeten gaan in plaats van met de bus? Dacht je dat het veiliger was als mensen na een Oud-en-Nieuwfeestje beschonken achter het stuur kruipen om thuis te komen omdat de treinen niet rijden? Dat veiligheidsrisico ligt precies andersom.

Puck
6 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

Voor beide valt wat te zeggen. Maar ik neem aan dat een bus vol dronken lui wellicht niet een groot gevoel van veiligheid geeft bij de chauffeur. De speciale nieuwjaarsnachtbussen in Katwijk worden ook expres met 8-personenbusjes uitgevoerd, er rijden er gewoon meerdere achter elkaar aan. Voor de beheersbaarheid, want het moet ook voor de chauffeurs leuk blijven. Ik zou zelf ook niet met oud en nieuw een gelede bus vol dronken mensen willen besturen.

lezer
6 jaren geleden

“Hij vindt het om acht uur stoppen niet meer van deze tijd”. Een VVD minister (of andere werkgeverspartijen die meer progressief zijn) zal werknemersbescherming NOOIT van deze tijd vinden.

Jur
6 jaren geleden
Antwoord aan  lezer

Gaan het ziekenhuis, de politie, de brandweer of de horeca dan zo meteen ook op oudejaarsavond dicht vanwege werknemersbescherming? De medewerkers in het OV in Nederland zeer riant betaald voor onregelmatig werk, daar mag dan ook wel eens een keer wat tegenover staan. En tot slot is Nederland het enige land ter wereld waar op oudejaarsavond geen OV is.

lezer
6 jaren geleden
Antwoord aan  Jur

1) De eerste drie zegt al genoeg (hulpdiensten die bij levensgevaar paraat moeten staan). 2) Wat is riant als er geen cijfers bij staan, zodanig dat je een vergelijking kan trekken met management en mensen die dezelfde verantwoordelijkheid dragen? 3) “En tot slot is Nederland het enige land ter wereld waar op oudejaarsavond geen OV is” Ja en? Is het daarom slecht? Nederland is toch gidsland?

huub
6 jaren geleden

Hoogste tijd dat dit gebeurt. Begin maar met tot 10 uur of zo. Ik zou niet weten waarom niet de normale dienstregeling. Met Kerst zit het personeel ook graag bij familie. Horeca en ziekenhuizen zijn ook gewoon open. Tegenwoordig ook winkels met kerst en nieuw jaar (lang niet alle). De veiligheid is in ieder geval niet het punt.

Tim
6 jaren geleden
Antwoord aan  huub

Veiligheid (lees: vuurwerk) is wel degelijk het argument. De vervoerders zitten niet te wachten op opgeblazen c.q. uitgebrande treinen, bussen, stationsmeubilair, etc. op nieuwjaarsmorgen.

Johan
6 jaren geleden
Antwoord aan  Tim

Dat is een kulargument, want dat spul wordt in de drie dagen daarvoor ook al verkocht en volop afgestoken door lieden die het niet zo nauw nemen met de regels, en dan rijdt het OV wel gewoon.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

Naar mijn weten is niet de veiligheid het argument, maar het personeel, die ook graag vrij wil zijn tijdens de jaarwisseling.

Costnix
6 jaren geleden
Antwoord aan  huub

Ziekenhuizen zijn alleen geopend voor SPOEDgevallen. Alle poli’s zijn dicht!

Neijno
6 jaren geleden

Lijkt mij het beste dat er netjes overleg plaats gaat vinden met de mensen die het betreft (treft).
Ze zijn al jaren gewend aan de huidige regeling. En om dan meteen op ramkoers te gaan voor slechts 1 avond in het jaar…
Gun een ander ook eens wat, zou ik bijna willen zeggen!
De reacties hier zijn hopelijk niet maatgevend voor deze discussie.
Het zogenaamde “rondgieren” is weer niet van de lucht.
Een andere omschrijving schiet me even niet te binnen.

Tim
6 jaren geleden
Antwoord aan  Neijno

Als je net weer meer dan 8% loonsverhoging krijgt mag daar wel opeens iets tegenover staan. Niet willen werken maar wel willen vangen lijkt het credo van het OV-personeel.

Rob van Es
6 jaren geleden
Antwoord aan  Tim

8% in 3 jaar en niet eens per 1 januari maar verdeeld. Tel uit je winst. Voortaan eerst goed lezen dan pas een reactie geven.denk dat u meer verdient dan een chauffeur.

Rob van Es
6 jaren geleden
Antwoord aan  Tim

Laat u even goed informeren
8% in 3 jaar en nog eens verspreid gegeven
Tel uit je winst. Jammer dat u zo ov personeel afschilderd. Zegt genoeg over u

J.Hofstra
6 jaren geleden

Degenen die dit bedenken zijn meestal lieden die zelf altijd vrij zijn en vinden
dat anderen dit maar even moeten doen.Zelf heb ik in de volcontinue dienst gewerkt maar wij waren oudjaarsavond altijd vrij.
Jaap.

Tim
6 jaren geleden
Antwoord aan  J.Hofstra

Degenen die dit roepen zijn altijd degenen die in overheidsdienst werken of van subsidie worden betaald.

lezer
6 jaren geleden
Antwoord aan  Tim

Ik zit in het bedrijfsleven, en ik kan me in anderen inleven.

Rob van Es
6 jaren geleden

Ov personeel werkt niet in overheidsdienst en vangen ook geen subsidie en worden betaald dooir de vervoersmaatschappijen.

Rangeerder
6 jaren geleden

Ba gewoon op tyd naar je familie of feest,je weet dat t ov ron 20.30 uur stopt,EENS in t jaar,nee we moeten hier zuipen,daar zuipen en dan nog op dat feest.
Arrogante maatschapij

peter paul derks
5 jaren geleden

De kortzichtigheid van sommige is weer groot en dom. Praten over 8% wat verspreid is over 3jr en waarvan de nieuwe cao niet goed gekeurd is. Daarnaast ziekenhuizen zijn open omdat er nog steeds mensen hun handen ogen en andere zaken willen verliezen. En tot slot mensen in ov vinden samen zijn met familie ook prettig maar jah makkelijk kletsen als je student bent met vakantie of een kantoorbaan. Ze zouden op meer dagen geen treinen moeten rijden zoals koningsdag scheelt een hoop vernielingen