fbpx

Staatssecretaris: Snelle oplossing problemen Arriva

Wilma Mansveld (PvdA) verwacht dat de problemen met bussen en treinen van vervoerder Arriva ´zo snel mogelijk´ worden opgelost. Dat zei de staatssecretaris van Infrastructuur dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur.

De bewindsvrouw sprak van ‘inregelproblemen’, die zijn ontstaan omdat Arriva zondag het vervoer in Leiden, Gouda en de Bollenstreek heeft overgenomen. Hierdoor ontstond maandag met name op Leiden Centraal chaos door vertraging, te volle bussen en onduidelijkheden over de dienstregeling. Ook dinsdag zijn er problemen.

Vervelend
Dit toont volgens Mansveld aan dat de overname van een concessie ‘complex’ is. Vervoersbedrijven moeten van de ene op de andere dag een nieuwe dienstregeling invoeren, zonder dat daarmee kan worden geoefend. De bewindsvrouw noemde de problemen ‘vervelend’, maar is niet van plan in te grijpen. Stadsregio’s en provincies zijn namelijk verantwoordelijk voor het regionale ov.

Contact
Mansveld heeft maandag wel meteen contact opgenomen met de provincie Zuid-Holland over de problemen in Leiden, zei ze. Daaruit is gebleken dat er ‘zeer korte lijnen’ tussen de provincie en het vervoersbedrijf zijn en dat er veel wordt gedaan aan de communicatie met de reiziger. “Ze zijn er goed mee bezig”, concludeerde zij. “Ik ga ervan uit dat de provincie dit oplost.”

Problemen
Zondag startte Arriva in diverse nieuwe regio´s, waardoor het bedrijf in één klap groeit van 1500 naar 4000 personeelsleden. Op de eerste werkdag verliep het vervoer in de nieuwe regio´s problematisch. Met name rond Leiden en Gouda waren bussen overvol en te laat. Maar ook treinen tussen onder andere Arnhem en Winterswijk waren overvol en vertraagd.

Extra personeel
De problemen hielden ook dinsdag aan. Op de stations van Leiden Centraal en Gouda is extra personeel ingezet om busreizigers te informeren. Het extra personeel zal naar verwachting de hele week nog aanwezig blijven op de stations van Leiden en Gouda.

Software
"Doordat er bussen pas enkele dagen geleden zijn overgenomen van Connexxion, werkt een deel van de software nog niet. Daarom ontbreekt nog steeds de bestemming op bussen", zegt een woordvoerder van Arriva. "Met de inzet van extra personeel hopen we reizigers toch zo goed mogelijk te kunnen informeren."

Vertraging
Ook op het spoor ontstond dinsdagochtend wederom vertraging. Tussen Arnhem en Winterswijk liep het treinverkeer dusdanige vertraging op dat bussen werden ingezet. Ook tussen Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam en Leerdam en Geldermalsen – waar Arriva al langer rijdt – raakten de treinen vertraagd en ook daar zette Arriva bussen in. Tussen Emmen en Zwolle vielen er ook Arriva treinen uit, maar dat kwam door een aanrijding.

Einde van de week
Volgens een woordvoerder van Arriva kunnen de problemen met bussen en treinen nog wel tot eind volgende week duren.

(c) Novum / Treinreiziger.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *