X

Staking dreigt bij streekbussen

De onderhandelingen voor een nieuwe CAO voor de werknemers in het streekvervoer zijn op niets uitgelopen. Dat meldt vakbond FNV donderdag. Daardoor dreigen er acties bij het streekvervoer.

De afgelopen periode hebben de vakbonden meerdere keren onderhandeld met de vervoerders. Woensdag stonden de laatste onderhandelingen op het programma. De vakbonden hebben echter geen akkoord weten te sluiten met de vervoerders. FNV wil meer loon voor de chauffeurs en wil afspraken maken om de werkdruk te verlagen.

Paula Verhoef, bestuurder FNV Streekvervoer: “Wat vooral enorm tegenviel, is de onwrikbaarheid van werkgevers rond werkdruk. Als we daar geen afspraken over kunnen maken, houdt het wat de werknemers betreft echt op.” Volgens FNV zijn de bazen in het streekvervoer “zo langzamerhand slavendrijvers”. Eén van de kritiekpunten is dat de vervoerder meekijkt via de boordcomputer. “Dat is een verstikkend regiem,” foetert het FNV. Verder komen de chauffeurs volgens de bond in de knel bij hun plaspauzes.

De vervoerders zijn bereid om 2 procent meer loon te betalen. FNV wil een verhoging van 3,5. In overleg met de achterban gaat de vakbond vervolgacties plannen. “We beginnen met ludieke acties. Het is voor de werknemers een laatste redmiddel, dit is een noodkreet van de chauffeurs,” aldus de bond. De CAO Openbaar Vervoer geldt voor 13.000 werknemers in die sector. De regionale treinen vallen onder een andere CAO (CAO Multimodaal). Daar dreigen dus geen stakingen.

This post was last modified on November 23, 2017, 12:53 pm

Treinreiziger.nl (Hildebrand) :