fbpx
Foto: Rob de Veld

Staking NMBS in Wallonië al begonnen

In België is het treinverkeer woendag al ernstig ontregeld geraakt door acties in Wallonië. Ook internationale treinen via Wallonië rijden woensdag niet. Donderdag zal ook in de rest van België geen treinen rijden. Of vrijdag het treinverkeer weer normaal zal verlopen is maar zeer de vraag. Inmiddels is een Belgische reiziger een protestsite opgestart.

Het personeel van de Belgische spoorwegen (NMBS) staakt omdat zij het niet eens zijn met de pensioenhervormingen van de nieuwe regering Di Rupo.Vooral in Wallonië is er aanzienlijke actiebereidheid. Daar is woensdagochtend al het werk neergelegd. Vanaf woensdagavond 22:00 uur rijden ook in andere delen van België geen treinen.

Doordat het station van Luik geblokkeerd werd, moest Thalys in alle haast haar dienstregeling verder inkrimpen. De Thalys vervalt daardoor de gehele woensdag tussen Brussel – Luik – Keulen. Voor donderdag was al voorzien dat alle treinen Thalys treinen niet zouden rijden. Vrijdag verwcht Thalys weer normaal te kunnen rijden.

Ook de internationale stoptrein Maastricht – Luik kan woensdag door de acties in Luik niet rijden. ProRail verwacht dat ook vrijdag deze stoptrein nog niet zal rijden. In Nederland rijdt er tussen Maastricht en Eijsden een verwangende busdienst.

In België is er met onvrede gereageerd op de onaangekondigde acties van NMBS personeel. Op reizigersprotest.be worden reizigers opgeroepen uit onvrede geen treintickets meer te kopen, en gratis te reizen. Er kan op de website een protestticket geprint worden.

(c) Foto: Rob de Veld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *