fbpx

Stakingen OV gaan door ondanks handreiking minister

06 jun 2011 16:36

De drie grote steden hoeven 23 miljoen euro minder te bezuinigen. Dat schrijft minister van Verkeer Melanie Schultz (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. De brief maakt geen indruk op de bonden; de aangekondigde stakingen gaan door.

Het kabinet wil dat Amsterdam, Rotterdam en Den Haag het openbaar vervoer voortaan aanbesteden. De verwachting is dat het ov dan efficiënter wordt georganiseerd. Dit moet 120 miljoen euro opleveren. Daarnaast krijgen de drie grote steden 45 miljoen euro minder van het rijk voor onder meer het openbaar vervoer.

Niet bezuinigen 
Schultz heeft de afgelopen maanden overlegd met de wethouders van de G3 om te kijken hoe zij dit bedrag van 165 miljoen euro kunnen besparen. De steden hebben tegen haar gezegd dat de afgelopen jaren al veel efficiencywinst is geboekt en dat deze winst niet mag worden ingezet voor bezuinigingen.

Conclusie minister
De bewindsvrouw heeft daarop besloten om Amsterdam, Rotterdam en Utrecht tegemoet te komen. Het geld kan dan worden geïnvesteerd in die lijnen waar grote groepen reizigers gebruik van maken. "Ik hecht eraan dat de steden kunnen blijven investeren in goed en efficiënt openbaar vervoer", zegt Schultz. "Ik kom tot de conclusie dat dit mogelijk is als ik de steden met 23 miljoen euro ontlast."

Geen indruk
Schultz´ aankondiging maakt geen indruk op de bonden. De voor dinsdag geplande estafettestaking gaat door, laten ze weten. De staking moet het openbaar vervoer in de drie grote steden een etmaal platleggen. De vakbonden verzetten zich tegen de kabinetsplannen omdat die ten koste zouden gaan van de kwaliteit van het ov. Ook zouden de maatregelen niet tot kostenbesparingen leiden.

3000 banen
De bonden noemen de handreiking van de minister een druppel op de gloeiende plaat. Het is volgens Abvakabo en FNV Bondgenoten zeker niet genoeg om de stakingsplannen te schrappen. De aangekondigde bezuinigingen leiden er volgens de bonden toe dat zeker 1500 banen verdwijnen bij de GVB, 1000 bij de RET en 500 bij HTM. Ook worden bus-, tram- en metrolijnen geschrapt.

Schijntje
"De afgelopen jaren is al 160 miljoen euro bezuinigd op het ov in de grote steden. Nu komt daar ruim 165 miljoen aan bezuinigingen bij. Dan is de 23 miljoen euro van de minister natuurlijk een schijntje", zegt een woordvoerder van Abvakabo.

Denkfout
Bovendien is het volgens Abvakabo een denkfout dat de aanbesteding 120 miljoen euro oplevert, omdat daardoor het openbaar vervoer in de grote steden waarschijnlijk in handen komt van de grote vervoerders Connexxion en Arriva. Daardoor houden GVB, HTM en RET op te bestaan en dat kost geld.

Veiligheid
Ook zal de service er volgens de bonden bij inschieten door de aanbesteding van het ov. Connexxion en Arriva, die door de Duitse en de Franse overheid worden gesteund, zullen hun investeerders tevreden willen stellen door onrendabele lijnen te schrappen, waardoor de bereikbaarheid verminderd. Investeringen in veiligheid worden dan ook geschrapt.