fbpx

Start bouw stationshal Rotterdam Centraal

17 mrt 2011 13:06

De Rotterdamse wethouder Jeannette Baljeu (Verkeer) heeft donderdag de starthandeling verricht voor de bouw van de nieuwe stationshal van Rotterdam Centraal. De stationshal moet in september 2012 gereed zijn en kan eind 2012 als OV-terminal in gebruik worden genomen. 

Reizigersgroei
De nieuwe stationshal is nodig om de groeiende reizigersstromen op te vangen. Het oude station was eigenlijk al in 1970 te klein aan worden, toen nog met 60.000 reizigers per dag. Inmiddels is dat gegroeid naar 110.000 reizigers per dag en zal naar verwachting verder stijgen naar 325.000 reizigers per dag in 2025.

Grootste kraan van Europa
De nieuwe stationshal is met veel glas opvallend vormgegeven, waardoor uit de stationshal direct zicht ontstaat op de Rotterdamse stad. Om de nieuwe stationshal te kunnen bouwen is een kraan van 80 meter nodig en is daarmee direct de grootste kraan van Europa. De kraan zal verder een arm hebben van 150 meter. Om de enorme kraan een plek te kunnen geven, gaan er ter ondersteuning eerst 70 heipalen de grond in.

OV-terminal
Het hoogste punt van het nieuwe station wordt 30 meter hoog, even hoog als het naastgelegen Groot Handelsgebouw. De luifelpunt zal wijzen naar het centrum. Met de realisatie van het nieuwe station, moet Rotterdam uitgroeien tot een volwaardige OV-terminal, aangesloten op het Europese HSL netwerk. 

Knipoog naar het oude station
Rond de nieuwe stationshal zullen ook verwijzingen komen naar het oude Centraal Station dat in 1957 geopend werd. Zo komen en de oude letters "Centraal Station" weer terug op de gevel. Ook de letters "NAAR DE TREINEN" worden teruggeplaats boven de nieuwe reizigerspassage. Het oude stations werd gekenmerkt door de perronskappen in een V-vorm. Deze V-Vorm is in het nieuwe ontwerp vertaald naar speciaal gekweekte bomen in een V-vorm. 

Financiering
Met de bouw van het nieuwe Rotterdam Centraal is een bedrag gemoeid van 0,6 miljard euro. Het grootste gedeelte (344 miljoen) komt voor rekening van de Gemeente Rotterdam. Zij is verantwoordelijk voor de bouw van de stationshal. De vernieuwing van de sporen, stationskap en de reizigerspassae valt onder verantwoordelijkheod van ProRail.

22e etage
Wethouder Baljeu, die vandaag het startschot gaf voor de bouw van de nieuwe OV-terminal, zal de ontwikkelingen hoogst persoonlijk blijven volgen. Doordat Baljeu woont op de 22e etage van de Rotterdamse Weena toren, kan Baljeu letterlijk vanuit huis de ontwikkelingen zien.

Gerelateerd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *