fbpx

Stemmen op meer dan 40 stationslocaties voor Tweede Kamer

03 sep 2012 20:48

Op woensdag 12 september 2012 vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Kiesgerechtigde Nederlanders kunnen ook deze keer hun politieke stem kenbaar maken op een aantal stations. Nieuw dit jaar zijn onder andere stemhokjes op Alkmaar, Gilze-Rijen en Hengelo. Op een aantal andere stations – zoals Schiphol en Amsterdam Bijlmer Arena – kan niet meer worden gestemd.

Samenleving
President-directeur Bert Meerstadt verklaart: "NS staat midden in de maatschappij, en onze reizigers zijn een afspiegeling van de Nederlandse samenleving. Daarom biedt NS samen met gemeenten de treinreizigers de mogelijkheid om op 12 september hun stem uit te brengen op het station. Stemmen kan voor, tijdens of na de treinreis onderweg naar familie, huis of werk. Zo kost stemmen minder tijd; een extra service in de reis van deur-tot-deur.”

Succes
Sinds 2006 kan er op een aantal stations gestemd worden. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2010 brachten meer dan 50.000 reizigers hun stem uit op een station. Het succes blijft daar niet bij: bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2011 waren onder andere Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal, Leiden, Nijmegen en Den Bosch de best bezochte stemlocaties in hun gemeente.

Stemlocaties
In Amsterdam kon er in 2011 behalve op Centraal ook gestemd worden op de stations Muiderpoort, Sloterdijk, Amstel, RAI, Lelylaan en Zuid. Voor de komende Tweede Kamerverkiezingen kan dat in Amsterdam alleen nog maar op de stations Sloterdijk en Centraal. Ook op Schiphol en Vlaardingen Centrum kan er niet meer gestemd worden. In andere plaatsen kan er juist in 2012 voor het eerst gestemd worden op het station.

Kiezerspas
Om te stemmen op het station moeten reizigers hun stempas en identiteitsbewijs meenemen. Indien reizigers willen stemmen in een andere gemeente moeten zij hun stempas om laten zetten in een zogenaamde kiezerspas. Dit kan bij de gemeente waarin de reizigers woonachtig is.

De volledige lijst met NS-stations waar gestemd kan worden is hier te vinden.