fbpx

Stopzetten Fyra vertraagd door Dijsselbloem

NS wil stoppen met de Fyra, zo meldde De Telegraaf maandag. Dijsselbloem (minister van Financiën) houdt dit besluit nog tegen. Hij wil – als enig aandeelhouder van NS – eerst de consequenties van het besluit weten. 

Dat zegt een woordvoerder van Dijsselbloem tegenover NRC Handelsblad. Aan het einde van de ochtend was er nog topoverleg gaande tussen de NS, het ministerie van infrastructuur en het ministerie van Financiën. 

"Financiën wil nauwer betrokken zijn bij dit soort grote beslissingen en hij wil zich eerst beter laten informeren" aldus de woordvoerder. Wat het departement betreft wordt er vandaag nog geen besluit genomen en vindt er komende tijd nog overleg plaats.

NS heeft 100 miljoen euro aanbetaald voor de negen afgenomen treinstellen. Die wil NS nu alsnog terugsturen omdat de Fyra-treinstellen allerlei gebreken blijken te hebben. In totaal heeft NS 16 treinstellen besteld. De Belgische spoorwegen hadden drie treinen besteld maar die hebben vrijdag al het contract beëindigd. Anders dan Nederland hadden de Belgen nog geen treinen afgenomen, omdat ze de treinen nog niet goed genoeg vonden.

Volgens Sander de Rouwe – CDA-Kamerlid – is Wilma Mansveld (staatssecretaris van Infrastructuur, PvdA) door alle ontwikkelingen de regie kwijt geraakt. De CDA´er vindt bovendien dat een ander spoorbedrijf de HSL moet gaan exploiteren. Ook GroenLinks en D66 willen snel duidelijkheid.

De Italiaanse treinenbouwer AnsaldoBreda wil voorlopig niet reageren op berichten uit Nederland. "We zullen pas reageren als we hierover een officieel bericht hebben ontvangen van de NS´´, aldus een woordvoerder van het bedrijf maandag.