Stremmingen in Rotterdam en tussen Zwolle en Deventer door groot onderhoud aan spoor
15 mei 2025 11:11
Eind mei gaan werkzaamheden voor twee grote stremmingen zorgen. Op 24 en 25 mei rijden er geen treinen van en naar Rotterdam Centraal en vanaf 24 mei rijden er negen dagen lang geen treinen tussen Zwolle en Deventer.
Rotterdam
In Rotterdam wordt het treinbeveiligingssysteem van het spoor vervangen. In fasen laat spoorbeheerder ProRail een nieuw treinbeveiligingssysteem installeren tussen Rotterdam Centraal, Delft Campus, Nieuwerkerk aan den IJssel en Barendrecht. Het weekend van 24 en 25 mei is het eerste van vier weekenden waarin er geen treinen kunnen rijden van en naar Rotterdam Centraal.
Internationale ritten geschrapt
Het werk heeft ook flinke gevolgen voor het internationale treinverkeer. Alle Eurostar-treinen in Nederland zijn in het weekend geannuleerd. De Eurocity Direct van Lelystad naar Brussel rijdt ook niet. De EuroCity van Rotterdam Centraal naar Brussel-Zuid rijdt vanaf Roosendaal. Ook rijden er bussen tussen Breda en Noorderkempen.
Reizigers in en om Rotterdam kunnen met vervangende bussen van de NS mee:
- Er rijden snelbussen tussen Delft Campus en Schiedam
- Er rijden snelbussen tussen Gouda en Capelsebrug
- Er rijden snelbussen tussen Zwijndrecht en metrostation Slinge
- Er rijden snelbussen tussen Zwijndrecht en Capelsebrug. Deze bussen vertrekken in Zwijndrecht aan de achterkant van het station.
- Er rijden stopbussen rijden tussen Zwijndrecht en Capelsebrug. Deze stoppen in Barendrecht en Rotterdam Lombardijen.
- Er rijden stopbussen tussen Rotterdam Alexander, Capelle Schollevaar, Nieuwerkerk a/d IJssel en Gouda.
- Tussen Rotterdam Alexander en Rotterdam Noord, en tussen Rotterdam Blaak en Rotterdam Zuid worden taxibusjes ingezet.
NS-vervoerbewijzen zijn in het weekend ook geldig in de metro bij stations Schiedam Centrum, Beurs, Rotterdam Blaak, Capelsebrug, Rotterdam Alexander en Rotterdam Centraal. Ze zijn niet geldig op metrolijn E tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal.

Zwolle – Deventer
Op het spoortraject tussen Zwolle en Deventer laat ProRail op drie plekken 1,5 kilometer aan koperen rijdraad van de bovenleiding en tien palen vervangen. Door dit werk is het negen dagen lang (tot en met zondag 1 juni) niet mogelijk om treinen te rijden over het traject naast de IJssel.
De NS zet stop- en snelbussen in op verschillende trajecten:
- Zaterdag 24 mei en maandag 26 mei tot en met zondag 1 juni: Stopbus tussen Zwolle – Olst – Deventer.
- Zaterdag 24 mei tot en met zondag 1 juni: Snelbus tussen Zwolle – Deventer, Snelbus tussen Olst – Wijhe, snelbus tussen Wijhe – Zwolle.
- Zondag 25 mei: Snelbus tussen Apeldoorn – Apeldoorn Osseveld, Stopbus tussen Apeldoorn – Twello – Deventer – Deventer Colmschate – Holten – Rijssen, Stopbus tussen Zwolle – Wijhe – Olst – Deventer.
- Op zondag 25 mei rijden er extra stopbussen tussen Apeldoorn en Rijssen en snelbussen tussen Deventer en Zwolle vanwege een afsluiting van de A50.
(c) Treinreiziger.nl
In het kader van het nieuwe “rationele” onderhoudsmanagement.
Zoals gebruikelijk. Om een klein beetje op de onderhoudskosten te besparen worden bij het algemeen honderdvoudige kosten veroorzaakt. De treinmaatschappijen moeten bussin inzetten. Vele duizenden passagiers worden met kosten opgezadeld in de vorm van langere reisduur en andere verstoringen. De politici laten het gebeuren, beschermen ons niet.
De onderhoudskosten zouden inderdaad hoger zijn bij uitvoering in drie etmalen, rondom het weekeind dag en nacht.
Het zou wel heel erg treurig zijn als anderhalve kilometer bovenleiding en tien portalen daarvan niet binnen drie etmalen vervangen zouden kunnen worden.
van logisch nadenken is geen sprake inderdaad. Ondertussen wordt op de weg nog altijd over “voertuigverliesminuten” gepraat, hahaha
Ik maak altijd onderscheid tussen mintekens en inhoudelijk commentaar.
Vroeger diende het spoor kernbelangen: het was de voorloper van het snelwegennet toen ook de hogere middenklasse spoorafhankelijk was (t/m jaren ’50), het was de voorloper van het internet (postvervoer, net alleen post voor Tante Truus maar ook akten van departementen en hoofdkantoren), en het was voor militairenvervoer (dienstplichtigen en officieren) ook van belang. Tot de jaren ’50 vanwege kolentransporten was het ook essentieel voor de energievoorziening. Overheid, leger, bedrijfsleven en burgers hadden een gemeenschappelijk belang dat het spoor ten allen tijde goed functioneerde, ook ‘s nachts.
De trein moet altijd rijden was vanzelfsprekend het motto, een no brainer.
Rond de jaren ’70, diende het een ander belang. De toen sociaaldemocratische overheid wilde dat de mensen die niet over een auto konden beschikken de beschikking bleven hebben over betrouwbaar en betaalbaar openbaar vervoer. Maar de sociaaldemocratische partijen hebben al vanaf de jaren ’90 hun ideologische veren afgeschud. Het OV werd een middenklasse-product, zoals je in Engeland het beste kon zien. In de jaren ’90 en zero’s was de brede middenklasse nog een enorme electorale kracht waar terdege rekening gehouden moest worden. Er werd toen nog veel geïnvesteerd in infra om de middenklasse-automobilist te verleiden om het OV te nemen. De middenklasse werd na de zero’s opgebroken in de tweedeling die je in geglobaliseerde wereld steeds meer zag tussen praktisch opgeleiden en theoretisch opgeleiden, en beter gezegd mensen met vermogen (huis) en mensen zonder vermogen (geen eigen huis).
Voor de overheid, is het spoor nu een kostenpost, zeker nu het geld van alle kanten op begint te raken (de Euro wordt ook steeds minder waard, je krijgt steeds minder materialen en snelle service voor je Euro’s).
Wel fijn dat er snelbussen tussen Deventer en OIst en tussen Wijhe en Zwolle rijden, want anders hadden ze gestopt in….?