fbpx

Stroomstoring Amsterdam treft ook trein

Delen van Amsterdam, Amsterdam-Zuidoost en Diemen zijn verstoken van elektriciteit. Ook het treinverkeer ondervind hinder. Dit meldden netbeheerder Liander en de NS. De netbeheerder verwacht de stroomstoring woensdagmiddag voor 17.00 uur op te lossen.

Door de stroomstoring rijden er geen treinen tussen Schiphol en Weesp. Ook de intercity´s Schiphol – Utrecht vallen uit. Treinreizigers Schiphol – Utrecht en Schiphol – Weesp en verder kunnen omreizen via Amsterdam Centraal.

Zoals aangegeven verwacht de netbeheerder dat de storing voor vijf uur opgelost is. NS verwacht dat het treinverkeer voor zes uur weer normaal zal verlopen. Door logistieke problemen door de stroomstoring vallen er ook treinen uit tussen Schiphol en Leiden.

Naast NS heeft ook het GVB last van de stroomstoring. Als gevolg van de stroomstoring rijdt een aantal trams en metro´s niet of slechts een deel van de route. Volgens een woordvoerster van het openbaarvervoerbedrijf GVB ondervindt metrolijn 54 tussen CS en Gein geen hinder. Lijn 51 rijdt alleen van Amstelveen Westwijk tot aan station Amstel. Metrolijn 50 rijdt vanaf de Isolaterweg in het Westelijk Havengebied niet verder dan de Heemstedestraat.

Ook trams zijn deels uitvallen, zoals lijn 9, 16, 24 en 5. Volgens de woordvoerster heeft het GVB vooral last van uitgevallen verkeerslichten en wisselbedieningen. Ook omroepinstallaties werken niet.

De stroomstoring is rond 15:00 uur ontstaan, meldt Tennet. De storing ontstond toen in de twee hoogspanningsstations (Venserweg en Zorgvlied) de spanning weg viel. Hierdoor hebben ongeveer 55.000 aansluitingen geen stroom. Anders dan Liander denkt Tennet dat de storing omstreeks 16:00 uur opgelost zal zijn. 

Update 17:50u: Treinverkeer Schiphol – Weesp is weer hervat.

(c) ANP. (c) Foto: Kialna photography