fbpx

Studie verdubbeling OV-kosten ingetrokken

12 mrt 2013 11:00

De OV-subsidies zijn waarschijnlijk helemaal niet verdubbeld. Vorige week ontstond er nog veel ophef over een studie van het SEO Economisch Onderzoek. Daarin werd gesteld dat de subsidies voor het OV tussen 2004 en 2010 verdubbeld zouden zijn. De Tweede Kamer reageerde geschokt op de studie. Het SEO Economisch Onderzoek heeft het onderzoek nu ingetrokken, omdat er fouten zijn gemaakt bij de studie.

Vervoerders en overheden trokken het rapport direct al in twijfel. Tegenover Treinreiziger.nl stelde Veolia-directeur Manu Lageirse juist dat de subsidies verminderd waren. Dat haalde echter niet de landelijke media.

SEO erkent nu dat het ten onrechte conclusies heeft getrokken aan de hand van de zogenoemde BDU-budgetten. Die werden in het verleden alleen voor subsidies voor het openbaar vervoer gebruikt, maar sinds 2005 ook voor infrastructurele investeringen. Omdat de BDU-budgeten verdubbeld zijn, trok het onderzoeksbureau de conclusie dat ook de OV-subsidies verdubbeld zouden zijn, terwijl daar feitelijk geen sprake van is.

Ook op andere onderdelen van de analyse is kritiek geuit en naar aanleiding daarvan heeft SEO de afgelopen dagen aanvullend onderzoek gedaan. Uit dat onderzoek is gebleken dat het algemene beeld van groei van de uitgaven aan regionaal openbaar vervoer – dat na correctie voor voornoemde overschatting resteert – met onzekerheid is omgeven. 

"Gezien voornoemde correctie van en resterende onzekerheden in de analyse, biedt SEO haar excuses aan dat dit beeld in dit stadium naar buiten is gebracht", meldt het bureau. Maatschappij Voor Beter OV had om zo´n excuus gevraagd. Het bureau gaat nu verdiepend onderzoek doen.