fbpx

Syntus in geldnood

09 mei 2012 18:18

Vervoersbedrijf Syntus verkeert in financiële problemen. De NOS meldt dat als er niets gebeurt het bus- en spoorbedrijf vanaf juni geen geld meer heeft. Syntus geeft toe dat er geldnood is, maar ontkent tegenover de omroep dat het bedrijf op omvallen staat.

De provincie Gelderland, een van de provincies waar Syntus actief is, is bekend met de financiële problemen, zo laat een woordvoerder woensdag weten. "We gaan ervan uit dat Syntus in staat is om de problemen op te lossen en zien geen aanleiding om iets aan het contract te doen."

Syntus won twee jaar geleden de openbare aanbesteding voor het busvervoer op de Veluwe. Daarbij zou het bedrijf zich hebben gebaseerd op verkeerde berekeningen, zo laten bronnen aan de NOS weten. Door de aanbesteding groeide het bedrijf van 600 werknemers naar 1200, waarmee ook de kosten aanzienlijk toenamen. Vorig jaar zou Syntus een verlies geleden hebben van 5 miljoen. Dit jaar wordt er ook een verlies verwacht.

De provincie Gelderland zou volgens bronnen van de NOS geweigerd hebben om opnieuw over het contract te onderhandelen. De provincie ziet erop toe dat de reiziger geen last ondervindt. "We hebben afspraken gemaakt met Syntus, en daar wordt niet aan getornd." 

Een betrokkene bij Syntus erkent tegenover de omroep dat ook het terugdraaien van aanbestedingen ook op tafel ligt. "Voor deze prijs kunnen wij het niet, dan moeten wij het teruggeven."

Vanaf december verliest de vervoerder het treinvervoer in de achterhoek en op betuwelijn (Tiel – Arnhem, niet te verwarren met de Betuweroute). Op dat moment neemt Arriva het treinverkeer van Syntus over.