Taxidienst uberPOP geeft korting aan treinreizigers

Uber heeft de goedkope particuliere chauffeursdienst uberPOP uitgebreid naar Den Haag en Rotterdam met een campagne om treingebruik binnen de Randstad te stimuleren. Reizigers die uberPOP gebruiken om vanaf een treinstation in Amsterdam, Den Haag of Rotterdam te reizen, krijgen op twee Uber ritten 10 euro korting.

Het taxibedrijf zegt autogebruikers binnen de Randstad te willen stimuleren om vaker de trein te nemen. De korting is te krijgen t/m 12 december 2014 en beschikbaar met de promocode ‘UberTrein’, die ingevoerd moet worden in de smartphone Uber-app. "Uber wil demonstreren dat uberPOP een oplossing is die mobiliteit in Nederland structureel kan verbeteren, door een snel, goedkoop en makkelijk alternatief te bieden voor het gebruik van de eigen auto", stelt het bedrijf.

Boete
De dienst is echter omstreden, omdat  ze zich schuldig maakt aan illegaal taxivervoer, meent de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De taxichauffeurs kunnen van ILT een boete krijgen van 1500 euro. In Amsterdam hebben vier chauffeurs al een dergelijke boete gekregen.

Taxiwet
Volgens Uber zelf valt de dienst niet onder de taxiwet, omdat die is geschreven met professionele chauffeurs in het achterhoofd. In een persbericht stelt het bedrijf dat er alleen gewerkt wordt met chauffeurs die in het bezit zijn van schone, nieuwe en veilige auto’s, volledig verzekerd zijn en voldoen aan alle wet- en regelgeving. Betaling gaat automatisch via je gekoppelde creditcard of PayPal-account.

Concurrent
Alhoewel het Uber is die de trein wil promoten, is het tegelijk ook een concurrent voor de NS Zonetaxi. "Zo zien wij dat ook. Maar als dit mensen helpt de trein te ontdekken, dan is dat mooi. We vinden zelf NS Zonetaxi een beter product. Dan krijgt de reiziger een professionele chauffeur en hoeft de taxi niet te delen", legt NS-woordvoerder Eric Trinthamer uit.

Groei NS Zonetaxi
Volgens NS wordt de Zonetaxi van het bedrijf steeds vaker gebruikt. Begin dit jaar maakten 50 tot 70 mensen per week gebruik van de dienst, nu is dat gegroeid naar 200 tot 230 personen per week. Wel moet opgemerkt worden dat ook het aantal stations waar de dienst beschikbaar is, enorm is gegroeid. Dat zijn nu zo´n 110 stations, en aan het einde van het jaar waarschijnlijk zelfs 120. In 2012 begon de landelijke uitrol bij 23 stations.

OV-Fiets
Het spoorbedrijf denkt dat de Zonetaxi wel eens net zo succesvol kan worden als de OV-Fiets. Trinthamer: "Daar zijn we ook klein begonnen en zijn we enorm gegroeid." Treinreiziger.nl testte eerder de Zonetaxi. Toen werd er nog 70 cent per minuut gevraagd voor een gesprek met de klantenservice. Dat is inmiddels bijgesteld naar 20 cent per minuut.

Foto: NS Zonetaxi

This post was last modified on 19 november 2018 12:42

Share

Recent Posts

TEE-trein maandag op transport naar Leek

De historische TEE-trein van de nieuwe Stichting Trans Europ Express gaat maandag op transport van…

4 uur terug

Update 11.30 uur NS-staking in noorden en zuiden – intercity’s buiten stakingsgebied vallen uit

Er vallen vrijdag ook NS-treinen uit in gebieden waar niet gestaakt wordt. In het noorden…

4 uur terug

NMBS, SBB en MÁV-START bedienen fietsers ‘t best – fietser in Europa laatste jaren iets beter uit in trein

Spoorwegmaatschappijen NMBS (België), SBB (Zwitserland) en MÁV-START (Hongarije) zijn de drie meest fietsvriendelijke spoorbedrijven van…

1 dag terug

European Sleeper begint als eerste vroeg met verkoop kerstperiode

European Sleeper opent nu al de kaartverkoop voor de kerstperiode. De vroege start is opvallend…

1 dag terug

Vijf redenen om niet te staken en toch te winnen

Dit is een maandelijkse column van Karolien van Wijk, eerder schreef ze voor onder andere…

1 dag terug

Staking op vrijdag: geen NS-treinen in noorden en zuiden – NS rijdt wel in rest van het land

NS-personeel staakt vrijdag in het noorden en zuiden van het land. De NS meldt dat…

2 dagen terug