NS kampt met smerige treinen door carnaval

Carnavalsvierders lieten de afgelopen dagen het nodige afval achter op stations en in treinen. Schoonmakers hebben het erg druk, meldt de NS die dit jaar op de stations Maastricht, ‘s-Hertogenbosch, Tilburg en Eindhoven meer reizigers zag dan voorgaande jaren. Dat zorgt ook voor veel meer afval.

Veel extra afval

De schoonmaakploegen merken dat meer reizigers met de trein hebben gereisd. Veel treinen zijn daardoor viezer dan normaal. Ze denken aan het einde van de week al het “carnavalvuil”, zoals achtergebleven restanten drank en voedsel, uit de treinen te hebben gehaald.

Het schoonmaakbedrijf haalde zondag bijvoorbeeld vijftien vuilniszakken met afval uit één dubbeldekkertrein. Op een normale zondag zijn dat twee à drie vuilniszakken. Ook moesten hulptroepen worden ingeroepen om in Eindhoven een boom uit het treintoilet te halen. “En nog een zware ook, dus die moesten we er met meerdere mensen uittillen. Dat zal vast heel grappig zijn geweest toen die daar neer werd gezet, maar voor ons zorgt het wel voor veel extra werk.”

Extra inkomsten

Feestgangers bleken het weekend een voorkeur te hebben voor frikandelbroodjes. In de stations van Breda, Tilburg en ‘s-Hertogenbosch werden tweeduizend frikandelbroodjes verkocht. Normaal zijn dat er ongeveer vierhonderd, aldus NS die ook veel vraag zag naar Brabantse worstenbroodjes, saucijzenbroodjes en croissants met ham en kaas.

(c) ANP. Foto: Afval op Utrecht Centraal tijdens een eerdere staking van de schoonmakers (archief).

This post was last modified on 22 februari 2023 20:41

Bekijk reacties

  • Nederland verpaupert en sprake van Barbarisme, egoïsme enz.enz. Natuurlijk mag een mens Carnaval vieren maar niet op de manier dat trein vervuild en vernietig worden. Uiteindelijk betalen de reizigers de prijs en nie NS, dit is o.a. een reden waarom reizen met de trein duurder wordt

    • Na hoeren, boeren en hossen gaan de mensen in behoorlijk beschonken toestand weer met de trein naar huis. En in beschonken toestand reizend maakt het voor de dronken treinreiziger niet uit hoe de reiziger na hun de trein aantreffen. En met autorijden geldt een percentage 0,5%, maar met de trein mag je nog reizen als je nog net de trein binnen kunt vallen. Welke overlast je dan ook veroorzaakt maakt dan weinig meer uit, want de conducteurs durven al niet meer te controleren door de verhuftering van NL.

  • Nederland verpaupert en sprake van Barbarisme, egoïsme enz.enz. Natuurlijk mag een mens Carnaval vieren maar niet op de manier dat trein vervuild en vernietig worden. Uiteindelijk betalen de reizigers de prijs en nie NS, dit is o.a. een reden waarom reizen met de trein duurder wordt

  • Als NS weet dat er op bepaalde dagen meer vuil wordt geproduceerd door reizigers, ook buiten de carnavalsperiode, zouden er extra afleverlocaties in de trein en op het perron geplaatst kunnen worden. Dan kunnen ook goedwillende reizigers hun vuil kwijt, als de gewone prullenbakken vol zijn of niet op hun looproute liggen. Wellicht stimuleert hun voorbeeld de rest.

  • Raar dat dit gedrag nog altijd zo makkelijk getolereerd wordt. Met Carnaval hoef je je blijkbaar niet meer als een fatsoenlijk mens te gedragen? Alcohol als verzachtende omstandigheid?

    Hopelijk is het over een paar jaar eindelijk niet meer normaal om je zo te gedragen, net zoals het nu al tijden niet meer normaal is om te roken in de trein. Om maar niet te spreken over het feit dat dronken autorijden al sinds jaar en dag geen excuus is om als een aso door de stad te gaan

  • In de Algemene Voorwaarden staat dat je geen toegang tot de treinen hebt, als je je in een beschonken toestand begeeft waarbij je overlast (en zelfs gevaar) voor andere reizigers. NS zou gewoon geen vervoer moeten bieden na een feest, carnaval of voetbalwedstrijden, of anders gaan lobbyen bij de overheid om boetes op te leggen, (in supermarkten kun je al een aantal jaar al een overlastboete van € 181 bovenop je straf krijgen als je bijv. op winkeldiefstal betrapt wordt. Keolis werk al met overlastboetes van € 323/373), hoe werkt dat in de praktijk?

Share

Recent Posts

NS zwicht voor Kamer en zwakt spitstoeslag af naar maximaal 2,50 euro

Het voornemen van de NS om een spitstoeslag te gaan heffen, kan rekenen op stevige…

2 dagen terug

Reizigers positief over ervaringen met NS-personeel, minder tevredenheid over hygiëne in treinen

Reizigers geven hun ervaringen met het personeel van de NS gemiddeld een 8,4, blijkt uit…

2 dagen terug

Arriva hoopt einde NS-monopolie in te luiden en wil 24 stoptreinen en twee intercity’s overnemen

Arriva wil vanaf 2026 op tal van spoortrajecten in het land gaan rijden waar nu…

4 dagen terug

Kamer zet alles op alles om prijsstijgingen ov te voorkomen

De Tweede Kamer wil voorkomen dat de prijzen van trein- en buskaartjes volgend jaar fors…

4 dagen terug

Doortrekken Noord/Zuidlijn naar Schiphol op losse schroeven door financiële tekorten bij ministerie

Het is onzeker of het verlengen van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp door kan…

6 dagen terug

Reclame Code Commissie tikt OVpay op de vingers: tv-reclame misleidend

De televisiereclame waarin Translink het betalingssysteem OVpay aanprijst, is volgens de Reclame Code Commissie (RCC)…

1 week terug