Waar kun je als treinreiziger handige informatie vinden? Uiteraard bij de spoorwegmaatschappij waarmee je op pad gaat, maar er zijn tegenwoordig veel meer websites die specifieke informatie hebben. Treinreiziger.nl heeft een aantal websites op een rij gezet. Voor zowel internationale reizen als reizen binnen Nederland. Ook een aantal handige websites voor de treinliefhebber komt in dit artikel aan de orde.
Er zijn tegenwoordig talloze websites waar je internationale treinkaartjes kunt kopen. Uiteraard bij NS International, Deutsche Bahn, NMBS Europe en dergelijke. Maar er zijn ook websites die het aanbod van verschillende spoorwegmaatschappijen aan elkaar knopen. Een perfecte vergelijkingswebsite, zoals Sky Scanner voor de luchtvaart, is er voor de trein nog niet. Wel zijn er partijen die aanbod van verschillende spoorwegmaatschappijen aan elkaar knopen. Trainline is daarvan een goed voorbeeld (zie review Trainline.nl). Daarnaast zijn er tal van websites met uitgebreide tips. Bijvoorbeeld metdetreinnaarhetbuitenland.nl van Maurits Wever. Tips over nachttreinen vind je juist op NoordWestExpress.nl, opgericht door Chris Engelsman (en eveneens mede initiatiefnemer van European Sleeper). In het Engels – maar niet minder interessant – is seat61, bordenvol tips.
Heb je al een treinticket (zoals een Interrail-pas), en wil je alleen een zitplaatsreservering maken? Dan kun je verschillende partijen kiezen. Richting Duitsland kun je bijvoorbeeld bij Deutsche Bahn terecht. DB rekent 4 euro per persoon, per reis. Reis je met drie treinen, dan betaal je in de regel nog steeds maar 4 euro. Handig is dat je bij Duitse treinen vaak ook je zitplaats kunt kiezen op een plattegrond. Wil je slechts voor één trein reserveren? Dan kun je bij de ÖBB en de Tsjechische spoorwegen al voor 3 euro doen. Bovendien bieden de Tsjechische spoorwegen nog een ander voordeel: je kunt tot vijftien minuten voor vertrek kosteloos annuleren. Dat kan niet bij de ÖBB of Deutsche Bahn. Bij de Tsjechische spoorwegen kun je ook treinen reserveren die niets met Tsjechië te maken hebben, bijvoorbeeld Amsterdam – Basel. De ÖBB heeft weer als voordeel dat je er ook reserveringen kunt maken voor nachttreinen. Binnenkort komt Treinreiziger.nl met meer tips voor interrailers.
Wat is de samenstelling van een trein? In Nederland geeft NS tegenwoordig ook materieelinformatie. Maar wat als je met een internationale trein reist? Voor de treinliefhebber kan Vagonweb dan interessante informatie hebben. Daar kun je talloze samenstellingen op vinden. Je moet wel het treinnummer weten. Dat kun je eventueel opzoeken via de reisplanner van Deutsche Bahn. Een voorbeeld: dit is de samenstelling van de nachttrein naar Wenen. Ook treinen verder weg van huis zitten erin. Bijvoorbeeld de nachttrein München – Rijeka / Zagreb / Venetië.
Ook interessant is de website van treinposities.nl. Hier kun je een treinradar zien, en kun je ook terugkijken. Ook alle actuele vertrektijden worden gelogd. Bij Treinreiziger.nl gebruiken we deze site wel eens om een schatting te maken hoeveel treinen er zijn opgeheven bij een grote storing. De lijst opgeheven treinen is daarbij handig. Voor de treinnerd zijn er meer statistieken, bijvoorbeeld welk treinstel de meeste kilometers heeft gemaakt.
Waar kun je met de trein komen? OpenRailway Map maakt duidelijk waar er in Europa (en daar buiten) spoor ligt. De kaart is zeer uitgebreid. Ook tram en metro zijn erin opgenomen. Op zoek naar meer details? Dan is sporenplan.nl handig. Daar staan ook de perrons, wissels en seinen en dergelijke op de kaart. Als je niet geïnteresseerd bent in de sporen, maar wel in welke bestemmingen goed bereikbaar zijn is direkt.bahn.guru handig. Hier kun je een station invullen, en wordt er een kaart gegenereerd van alle stations die je per directe trein kunt bereiken.
Heb je meer tips? Dan kun je die via de reacties delen. Reacties met belangen rond zoekoptimalisatie kunnen verwijderd worden. Vanuit Treinreiziger.nl hebben we zelf ook nog enkele sites, zoals Zwitserland per Trein en Treinwebshop.nl.
This post was last modified on 30 oktober 2021 08:45
De nieuwe snelle trein tussen Lelystad, Amsterdam Zuid en Brussel Zuid gaat EuroCity Direct heten.…
Je hebt haar naam misschien wel nooit gehoord. Maar in de railsector is ze de…
GoVolta zegt in september 2025 van start te gaan met de dagelijkse lowbudgettrein van Amsterdam…
De nieuwe flitscamera’s bij spoorwegovergangen lijken het gewenste effect te hebben. Sinds de eerste camera’s…
De dure treinkaartjes. Er wordt veel over gesproken en geschreven, maar hoe duur zijn die…
Het NL-ticket lijkt van de baan nu het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) heeft besloten…