fbpx

TEE Rheingold vertrekt naar Zwitserland

19 feb 2011 10:41

Na meer dan 20 jaar weg geweest te zijn, is zaterdag de TEE Rheingold vertrokken van Amsterdam naar Sion en Chur in Zwitserland. De bijzondere treinrit wordt georganiseerd door de Treinreiswinkel. 

Treinliefhebbers uit binnen- en buitenland zijn zaterdag toegestroomd om de TEE Rheingold Amsterdam – Sion / Chur te kunnen fotograferen. Ook in de trein diverse treinliefhebbers, al zijn daar de wintersporters in de meerderheid. In Nederland en Duitsland is de TEE Rheingold gecombineerd met de Krokus Express naar Ötstal, eveneens een chartertrein van de Treinreiswinkel. In totaal telt de trein 16 rijtuigen, waarvan 7 naar Ötstal, 2 naar Chur en 7 naar Sion (waaronder een restauratierijtuig en de Aussichtwagen).  

TEE Netwerk
De trein Rheingold maakte in de jaren ’60, ’70 en ’80 deel uit van het Trans Europ Express-netwerk, bedacht door toenmalig NS directeur F.Q. den Hollander. Bijzonder voor die tijd was dat de TEE Rheingold een topsnelheid van 200 kilometer per uur kon halen. De aandachtstrekker van de trein is het panoramarijtuig, ofwel de “Aussichtswagen”.

MITROPA
Overigens begint de geschiedenis van de Rheingold al voor de jaren ’60: in 1928 reed de trein voor het eerst, als luxetrein geëxploiteerd door MITROPA. Toen bedroeg de reistijd Hoek van Holland – Basel 12 uur en 18 minuten, in 1970 was de reistijd fors afgenomen tot 8 uur en 27 minuten. Daar kan de TEE RHeingold anno 2011 niet meer tegen op: in iets minder dan 9 uur gaat de rit zaterdag van Amsterdam naar Basel.

Lastminute TEE Rheingold
Wie bij het lezen van dit artikel zin krijgt om ook per TEE Rheingold te reizen, kan bij de Treinreiswinkel nog snel een lastminute boeken. Vertrekdatum is dan uiterlijk 25 februari vanuit Nederland, om zaterdag 26 februari per TEE trein terug te keren naar Nederland. Wie vanuit treinreiziger.nl doorklikt naar Treinreiswinkel maakt vervolgens nog eens kans dat zijn treinticket vergoed wordt. Daarvoor zijn er wel minimaal 10 deelnemers nodig, dat aantal is vooralsnog niet gebruikt.

De foto´s aan de zijkant zijn aanclickbaar. Daarnaast hieronder een aantal andere foto´s.