Telegraaf: ACM bevestigt machtsmisbruik NS in Limburg

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil de Nederlandse Spoorwegen (NS) beboeten voor machtsmisbruik bij de Limburgse aanbesteding. De meldt De Telegraaf, die de hand heeft weten te leggen op een aantal vertrouwelijke stukken. 

Volgens de kartelwaakhond berekent NS aan concurrenten te hoge prijzen voor essentiële zaken zoals het plaatsen van ov-chippalen en de toegang tot kaartautomaten. Bij aanbestedingen heeft NS daardoor een financieel voordeel. Het spoorbedrijf zou daarvoor een boete moeten krijgen, zo valt te lezen in een vooraankondiging die De Telegraaf in handen heeft.

De ACM wilde dit naar buiten brengen nog voordat Limburg zou besluiten welke vervoerder de concessie zou winnen. NS, die met dochterbedrijf Abellio meestreed, heeft dit met succes weten te voorkomen. Het spoorbedrijf dreigde naar de voorzieningenrechter te stappen met een hoge schadeclaim. 

De politiek reageert vrijdag in De Telegraaf geschrokken. De VVD wil opheldering van staatssecretaris Mansveld. Zowel de PvdA als de VVD willen alle stukken die tussen NS en ACM zijn gewisseld openbaar worden. Ook CDA, PVV en SP willen opheldering. 

De vervoersbedrijven Arriva en Veolia maken bezwaar tegen de gunning van het openbaar vervoer (ov) in Limburg aan NS-dochter Abellio. De bedrijven hebben dat vrijdag bevestigd. Manu Lageirse van Veolia zegt tegen het ANP dat het bezwaar is gericht tegen machtsmisbruik door NS. Arriva wil de stap naar de rechter niet verder toelichten.

Op 10 februari maakte de provincie Limburg bekend dat NS-dochter Abellio de Limburgse ov-concessie won. Die omvat niet alleen de huidige regionale spoorlijnen Nijmegen – Venlo en Maastricht – Kerkrade, maar ook de Sprinters Roermond – Sittard – Maastricht / Heerlen en enkele internationale verbindingen. Bovendien zijn de bussen in Limburg bij de concessie ingrepen. De waarde van de concessie wordt geschat op 2 miljard euro.

This post was last modified on 23 december 2016 14:42

Share
Tags: ACMConcessie

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

2 dagen terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

6 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

6 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

1 week terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

1 week terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

1 week terug