fbpx

Thalys bestaat 15 jaar

Vandaag precies 15 jaar geleden werd de Thalys in gebruik genomen. Toen reed de Thalys vanuit Amsterdam slechts 4x per dag in 4 uur en 47 minuten naar Parijs. Anno 2011 rijdt de Thalys 10x per dag naar Parijs in nog maar 3 uur en 19 minuten. De afgelopen 15 jaar hebben in totaal 15 miljoen reizigers in Nederland met de Thalys gereisd. Over het gehele netwerk heeft Thalys zelfs 83 miljoen reizigers weten te vervoeren.

De onlangs aangestelde nieuwe directeur, Franck Gervais, wil ook de komende jaren meer reizigers gaan vervoeren. Een doelstelling voor de reizigersgroei maakte het bedrijf donderdag echter niet bekend. De directeur hoopt dat Thalys in de toekomst wordt uitgeroepen tot meest comfortabele en klantvriendelijke hogesnelheidstrein van Europa.

Thalys: sneller naar Parijs
In 15 jaar tijd is er veel veranderd. Zo rijdt de Thalys inmiddels ook naar Keulen en Luik (sinds winter 1997) en een enkele maal per dag naar Oostende. Voordat de Thalys zijn intrede deed, duurde een reis Amsterdam – Parijs ongeveer 6 uur. Die reistijd is tegenwordig bijna gehalveerd. In 2012 zal de Thalys nog iets sneller worden, als ook tussen Schiphol en Rotterdam de snelheid verhoogd kan worden. Toch ging de vooruitgang soms langzamer dan gehoopt: in 1996 hoopte men nog dat de HSL-Zuid in 2003 in gebruik genomen zou worden. Dat is eind 2009 geworden. 

In de trein
Behalve dat de Thalys vaker en sneller rijdt, is ook in de trein het nodige veranderd.. In 2009 werden de treinen gerenoveerd, nu hebben alle treinen een nieuw interieur. Ook zijn alle Thalys treinen voorzien van Wifi, in comfort 1 gratis, in comfort 2 tegen betaling. 

Tarief
Een retourtje Parijs is met goed zoeken (ongeveer 3 maanden van te voren) tegenwoordig te vinden vanaf € 70,-. Dat was in 1996 iets minder: € 60,- (132 gulden). Het aantal goedkope kaartjes is echter wel verminderd. In de jaren na 1996 is het vanaf tarief nog gedaald naar € 50. Sinds de Thalys ook in Nederland via de hogesnelheidstrein rijdt is het vanaf tarief verhoogd naar de huidige € 70,-.

Felicitaties
NS International verzorgt in Nederland de ticketverkoop voor Thalys. Maarten Spaargaren, Commercieel Directeur van NS International: “Wij feliciteren Thalys met deze mijlpaal. We zijn er trots op dat wij als partner in die 15 jaar samen dit prachtige product hebben ontwikkeld. De 1,6 miljoen reizen die in 2010 gemaakt zijn met Thalys, bewijzen dat het vervoer over de HSL-Zuid in een belangrijke behoefte van de klant voorziet. Van onze klanten koopt 45% zijn Thalys ticket via nsinternational.nl.”

Dienstregeling Thalys in 1996 (via archief ns.nl)

 

Thalys portal op ns.nl in 1996