fbpx

Thalys reed langzamer door sneeuw dan Fyra

Hogesnelheidstrein Thalys reed al op 15 januari 2013 met aangepaste snelheid vanwege de sneeuw. Op die dag werd duidelijk dat een Fyra een bodemplaat had verloren. Uit de verhoren van de parlementaire enquête blijkt dat Fyra de snelheid niet had geminderd vanwege de sneeuw.

Vanwege de winterse omstandigheden reed Thalys op 15 en 16 januari met 230 kilometer in plaats van de gebruikelijke 300 kilometer per uur. Thalys past de snelheid bij winterweer aan om schade aan de treinstellen te voorkomen, legt Thalys-woordvoerder Patricia Baars uit. Als de snelheid niet wordt aangepast bestaat de kans dat de eerste laag van de ruiten breekt. "Dat is geen adviessnelheid, maar een verplichte snelheidsbeperking die door de veiligheidssystemen ook wordt afgedwongen," legt Baars uit.

Volgens AnsaldoBreda is de schade aan de Fyra ontstaan omdat die trein bij winterweer gewoon 250 kilometer per uur bleef rijden. Ook Richard de Leeuw, die destijds projectmanager Fyra bij NS was, denkt dat de schade mogelijk voorkomen had kunnen worden door met een lagere snelheid te rijden. Toch is het maar zeer de vraag of de bodemplaat niet was verloren als de trein langzamer had gereden: NedTrain-deskundigen wezen de commissie erop dat ze dergelijke schade niet eerder hadden gezien, ook niet bij ICE-stellen.