fbpx

TLS: reizen bankpas of smartphone niet voor 1 juli

TransLink Systems (TLS), de uitgever van de ov-chipkaart verwacht niet dat vanaf 1 juli 2015 iedereen kan reizen in het ov met de bankpas of smartphone. Dat zegt een woordvoerster Anita Hilhorst. VVD´er Betty de Boer wil vanaf 1 juli al een vernieuwd systeem voor reizen.

De VVD vindt dat de testen rond de bankpas en smartphone te lang duren, en vindt dat de testen nu wel mogen ophouden en een vernieuwd systeem mag worden uitgerold. De woordvoerster TLS wijst erop dat die tests niet voor niets worden gedaan. "Je kunt een nieuw systeem niet van de ene op de andere dag invoeren. We hebben de ov-chipkaart ook gefaseerd ingevoerd, zodat we steeds verbeteringen konden doorvoeren."

Door eerst met een kleine groep te experimenteren, wordt volgens de woordvoerder voorkomen dat een grote groep met problemen wordt geconfronteerd. "We zien dan waar we tegenaan lopen en wat er beter kan." Nog altijd worden volgens haar verbeteringen doorgevoerd. "Eerst was er alleen een persoonlijke kaart, daar is later een anonieme kaart bij gekomen en nu kunnen gezinnen tot zes personen bij de RET op een factuur reizen."

Volgens TLS is het technisch mogelijk om reizen op rekening voor 1 juli uit te rollen, maar moeten vervoerders daar ook klaar voor zijn. "Vervoerders gaan erover. En die zullen het eerst ook willen testen. Dat doet het GVB en Syntus nu ook. Vervoerders moeten zelf ook een aantal dingen regelen, bijvoorbeeld klantenservice-aspecten".

Reizen met de bankpas of smartphone voor 1 juli 2015 is niet mogelijk, denkt Hilhorst. "Vervoerders gaan er uiteindelijk over. Maar ik denk dat het onrealistisch is om voor 1 juli alle ov-chipkaarpoortjes aan te passen. Dat vergt niet alleen tijd, maar ook een behoorlijke investering."