fbpx

Toch meer geweldsincidenten op het spoor

19 apr 2012 9:53

Conducteurs hebben in de afgelopen jaren steeds minder gevallen van agressie en sociaal onveilige situaties gemeld via hun zakcomputer. Het aantal meldingen van agressie tegen een medewerker of reiziger is gedaald van bijna 7800 in 2008 naar 7000 vorig jaar, schrijft dagblad Spits donderdag.

Toch is het aantal meldingen van agressie niet gedaald, omdat er ook meldingen van agressie telefonisch binnenkomen  via de veiligheidscentrale. Die wordt juist vaker gebeld. In totaal blijkt het aantal incidenten nog steeds te stijgen. "In 2010 is er bijvoorbeeld ruim 53.000 keer contact gezocht met de veiligheidscentrale. In 3 procent van de gevallen ging het om geweld en aggressie", licht de woordvoerster toe.
"Ook in 2011 was er sprake van een stijging. Dus de berichten die in de media opduiken dat er minder incidenten zijn of dat conducteurs niet meer de bereidheid hebben om incidenten te rapporteren zijn onjuist."

Eerder trok Roel Berghuis van de altijd kritische FNV de cijfers al in twijfel. Hij noemde de cijfers ´het topje van de ijsberg´. "Heel veel voorvallen zoals spugen, trekken, duwen en grof taalgebruik worden niet meer gemeld omdat ze zo ´gewoon´ zijn geworden", zegt hij in de Spits.

Conducteurs geven naast drank, drugs en het uitschrijven van een uitstel van betaling onder meer vertraging, te volle treinen en uitgevallen treinen aan als reden voor de incidenten. Personeel wordt vanuit de NS gestimuleerd aangifte te doen als ze slachtoffer worden van geweld of agressie.