fbpx
Foto: Rikert Nijkamp

Toch weer problemen op het spoor

ProRail en NS hadden gehoopt zaterdag te kunnen rijden volgens de geplande dienstregeling. Door diverse storingen is dat niet helemaal gelukt. Reizigers moeten op diverse trajecten rekening houden met vertraging. In vergelijking met de avondspits van vrijdag vallen de problemen echter mee.

De wisselstoringen worden vooral veroorzaakt door extreme ijsvorming, waar de wisselbranders niet tegen op kunnen, aldus een zegsvrouw van spoorbeheerder ProRail. De stroomstoringen worden veroorzaakt door de extreme vrieskou in de nacht. Deze problemen deden zich vooral voor op trajecten in Flevoland, waar in de nacht van vrijdag op zaterdag de koudste temperaturen in tientallen jaren werden gemeten. ´Min 22 is gewoon een temperatuur waar onze elektronica niet immuun voor is´, stelt de woordvoerster.

Situatie avond
Er verandert weinig. Vanuit Utrecht rijdt elk halfuur een trein in alle richtingen. Van en naar Schiphol is de dienst weer beter. Er is minder uitval en vertraging van treinen in het hele land.

Situatie 17:30
Tussen Schiphol en Amersfoort en Schiphol en Lelystad rijden weer IC´s en tussen Schiphol en Hilversum een sprinter. Van/naar Utrecht is de dienst met sprinters, elk halfuur. Rondom Den Bosch, Tilburg en Eindhoven is de treindienst weer normaal, buiten dat er geen IC´s richting Utrecht rijden.

Situatie 17:00 uur
Van en naar Schiphol en naar Utrecht rijden er nauwelijks treinen.

Situatie 15:30 uur
Schiphol wordt langzamerhand wat beter bereikbaar.

Situatie 14:30 uur
De NS meldt met alléén nog sprinters naar Utrecht te rijden op zaterdag. Arriva kan weer op de hele route rijden tussen Geldermalsen en Dordrecht.

Situatie 13:30 uur
Er is weinig veranderd. Er rijden vanaf Schiphol twee treinen per uur naar Amsterdam Centraal en twee naar Hoofddorp. Vanaf Utrecht uitsluitend stoptreinen. Tussen Alphen en Bodegraven is de treindienst nu ook verstoord. Tussen Amsterdam en Alkmaar is de situatie eveneens verslechterd

Situatie 12:30 uur
Situatie vergelijkbaar met een uur geleden. Er rijden nu ook minder treinen tussen Naarden-Bussum en Almere. Vertraging: 30 tot 60 minuten. De komende uren is onze redactie onderbezet en wordt de situatie minder goed bijgehouden.

Situatie 11:30 uur
Er rijden door een defecte trein nu ook minder treinen van en naar Eindhoven, Den Bosch en Tilburg. Er rijden ook nog steeds minder treinen van en naar Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Alkmaar en Dordrecht. Tussen Oudenbosch – Roosendaal rijden door een defecte bovenleiding geen treinen. Tussen Alphen a/d Rijn – Gouda wordt er geen storing gemeld, maar lijken alle treinen opgheven. Ook tussen Leiden en Schiphol rijden er nauwelijks treinen.

Situatie 11:00 uur
Zoals eerder gemeld rijden er geen treinen tussen Oudenbosch-Roosendaal. Dat wordt nu ook gemeld door ProRail. Oorzaak: defecte bovenleiding.

Situatie 10:30 uur
Inmiddels worden op de storingspagina van de NS geen precieze storingen aangegeven, maar staat er bij alle grote stations ´extra reistijd´ door ´diverse oorzaken´. Kijken naar de vertrektijden levert echter op dat er geen treinen kunnen rijden op de volgende trajecten: Oudenbosch-Roosendaal, Gouda-Alphen a/d Rijn, Leiden C-Schiphol-Amsterdam Sloterdijk/Zuid en Dordrecht-Geldermalsen.

Er rijden minder treinen op nagenoeg alle trajecten in de Randstad.

Situatie 10:00 uur
Het is minder onduidelijk op welke trajecten er exact minder treinen rijden. ProRail meldt op Teletekst: minder treinen van en naar Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Dordrecht en Alkmaar. Vertraging: 15 tot 30 minuten.
Alle andere storingen worden niet meer op teletekst genoemd. Het is daarmee onduidelijk of de problemen op de HSL zijn opgelost en of de problemen of de problemen tussen Eindhoven en Boxterl zijn opgelost. NS.nl maakt op de storingspagina alleen melding van werkzaamheden, niet van storingen.

Situatie 9:30 uur

  • Minder intercity´s door een wisselstoring tussen Utrecht en Den Haag en tussen Utrecht en Rotterdam. Prognose: onbekend.
  • Minder treinen tussen Eindhoven en Boxtel door een wisselstoring. Intercity´s rijden niet tussen Eindhoven en Tilburg. Prognose: 10:30 uur.
  • Door een wisselstoring geem treinen op de HSL tussen Schiphol en Rotterdam. De Thalys wordt omgeleid, de Fyra vervalt tussen Amsterdam en Rotterdam. Prognose: 13:00 uur.
  • Door een seinstoring rijden er minder treinen tussen Dordrecht en Gorinchem, en rijden er geen treinen tussen Gorinchem en Geldermalsen. Tussen Dordrecht en Geldermalsen rijden bussen. Prognose: 12:30 uur.
  • Door een stroomstoring minder treinen van en naar Almere. Prognose: tot 11:00 uur.

De problemen lijken zich te beperken tot bovenstaande trajecten. Op andere trajeten rijden de meeste treinen volgens plan.

Foto: Rikert Nijkamp.