fbpx

Toeslag naar Brussel Airport wordt duurder

21 jan 2014 10:09

Het aantal treinreizigers van en naar Brussel Airport valt tegen, daarom wordt de zogenaamde Diabolo-toeslag verhoogd van 4,44 euro naar 5,07 euro. Die toeslag moeten treinreizigers naar Brussel Airport betalen bovenop de normale prijs van een treinkaartje.

De prijsverhoging gaat in op 1 februari. De verhoging met 0,63 euro (ruim 14 procent) is nodig "voor het garanderen van het financieel evenwicht van Northern Diabolo NV, de private investeerder in het Diabolo-project", zo staat in een persbericht van de NMBS en spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Elke reiziger met het station Brussel-Nationaal-Luchthaven als vertrek- of bestemmingsstation moet de toeslag betalen.

"Als bepaalde reizigersaantallen niet worden gehaald, dan heeft Northern Diabolo de mogelijkheid om een verhoging van het reizigerssupplement te vragen", legt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit uit tegenover persbureau Belga. "Dat is nu gebeurd." Petit benadrukt wel dat de reizigersaantallen de laatste maanden stijgen. In het contract is geregeld dat de toeslag verhoogd kan worden als de reizigersaantallen onder de 85 procent van de prognose blijven.

Concrete cijfers worden niet gegeven, maar volgens Infrabel maakt ongeveer twintig procent van de mensen die zich van en naar de luchthaven begeven, gebruik van de trein. Volgens de Belgische krant De Morgen gebruikte de eerste helft van 2013 circa 1.682.000 reizigers gebruik van de spoortunnel onder de nationale luchthaven. 

Reizigersvereniging TreinTramBus is niet tevreden met de prijsverhoging. "We vonden de toeslag al te duur. De reiziger die voor de milieuvriendelijke vervoersoplossing kiest, wordt nu nog zwaarder gestraft." De vereniging had liever gezien dat de kosten werden opgebracht door een kleine toeslag op de vliegtickets. 

De economische crisis wordt als reden genoemd voor de tegenvallende reizigersaantallen. Ryanair gaat ook vliegen vanaf Brussels Airport. De hoop is dat dit extra reizigers oplevert.