fbpx

TotalOV: Geen uitsupporters PSV-Ajax door communicatiefout NS

Supporters van Ajax kunnen komend weekend niet naar de topper tegen PSV reizen. De gemeente Eindhoven wil dat ze met de trein gaan, maar op de route worden werkzaamheden uitgevoerd. Die werkzaamheden zijn niet door NS vooraf gemeld, zo bevestigt een woordvoerder van de KNVB naar aanleiding van een persbericht van TotalOV.

PSV-Ajax geldt als een risicowedstrijd. Daarom heeft Eindhoven een zogeheten treincombi opgelegd. Dat betekent dat de fans met de trein naar het Philips-stadion moeten reizen. Maar dat kan niet, omdat er werkzaamheden op het spoor zijn.  

Niet doorgegeven
Volgens TotalOV werden de werkzaamheden door ProRail gepland in december 2012. Een paar maanden later – februari 2013 – ging NS akkoord met de werkzaamheden, zo meldt TotalOV. "Toen hadden die werkzaamheden aan de KNVB doorgegeven moeten worden" stelt Clemente Valli van TotalOV. Ook de KNVB denkt dat NS vergeten is de werkzaamheden door te geven. "Als we hadden geweten dat er dit weekend hier werkzaamheden waren, dan hadden we dat in elk geval kunnen meenemen bij het maken van het competitieschema" legt een woordvoerder van de KNVB uit.

Niet duidelijk
Een woordvoerder van NS bevestigt dat de werkzaamheden niet door zijn gegeven aan de KNVB. "Wij hebben in januari de jaarplanning van de werkzaamheden aan de KNVB doorgezonden. Toen was nog niet duidelijk dat komend weekende aan het spoor gewerkt zou worden. Dat werd pas eind februari duidelijk, toen de jaarplanning al verstuurd was" zegt een zegsvrouw van NS.

Miljoenen
TotalOV spreekt van een communicatie blunder. "Zoiets mag niet gebeuren. Alleen al de beveiliging en de politie inzet rond het betaald voetbal kost miljoenen. Deze blunder moet door de Minister worden uitgezocht" vindt Vali. Of het zover zal komen, valt te betwijfelen.

Geen alternatieven
ProRail wijst er op dat verschillende oplossingen samen met NS zijn onderzocht.  Een alternatief was om de Ajacieden met de bus te laten reizen naar Maarheeze, ten zuiden van Eindhoven. Daar zouden ze kunnen overstappen op de trein naar het stadion. Maar dat was volgens de gemeente Eindhoven geen optie, omdat er "risico´s van openbare orde en veiligheid´´ waren. Reizen via Nijmegen en Venlo was ook geen optie, omdat de elektrische treinen niet over het spoor van dieseltreinen kunnen rijden. 

Uitstel onmogelijk
De werkzaamheden uitstellen is volgens de spoorbeheerder geen optie. "We hebben de werkzaamheden vooraf gepland in overleg met reizigers- en goederenvervoerders. Om de werkzaamheden nu uit te stellen is een kostbare actie. Bovendien gaat het om werkzaamheden aan de beveiligingsinstallaties van de tunnel. Veiligheid staat altijd voorop, daarom is uitstellen geen optie."

Autoriteiten
ProRail zegt dat alle alternatieven van de baan zijn. "Via het spoor houdt het nu op´´, aldus een woordvoerder. De spoorbeheerder zegt verbaasd te zijn "dat wij nu de schuld hiervan krijgen. We hebben ons echt keihard ingespannen om het voor elkaar te krijgen en te kijken of er een alternatief mogelijk zou zijn.´´ ProRail zag een gedeeltelijke busreis via Maarheeze als de beste optie, "maar daar hebben de autoriteiten geen medewerking aan willen verlenen´´. 

Ongelukkig
De schuld bij ProRail neerleggen, lijkt inderdaad niet terecht. "Het proces werkt nu éénmaal zo dat de spoorbeheerder de werkzaamheden afstemt met de vervoerder, die het op haar beurt weer kan afstemmen met belangrijke klanten. Dat is hier op een ongelukke manier gebeurd", zegt redacteur Hildebrand van Kuijeren.

Vliegtuig
TotalOV vindt dat NS haar excuses moet aanbieden en voor een alternatief moet zorgen. "Desnoods een vliegtuig van Schiphol naar Eindhoven", vindt Valli. Dat gaat wel erg ver. De vraag is wel in hoeverre omleiden via de Maaslijn serieus onderzocht is. In de winter staan er immers ook diesellocomotieven klaar die elektrische treinen kunnen wegslepen.