fbpx

Traangas afgevuurd op Franse spoorstakers

De Franse oproerpolitie heeft traangas afgevuurd bij een demonstratie van honderden stakende treinmedewerkers. De demonstranten gooiden met flessen en hielden het verkeer tegen uit woede over een wetsvoorstel om de spoorwegen te hervormen. Dinsdag debatteert het lagerhuis over de wet.

De betogers zwaaiden bij het Assemblée Nationale met rode vlaggen van de vakbond. Toen ze naar het parlementsgebouw probeerden op te trekken, werd traangas ingezet. Ook werden enkele demonstranten door agenten tegen de grond gewerkt. Later op de dag liepen betogers over het spoor bij het drukke Montparnasse-station, dat Parijs met verschillende steden in het westen en zuidwesten van Frankrijk verbindt.

De demonstratie maakt onderdeel uit van een staking die al sinds woensdag bezig is. Hoewel slechts een minderheid van het spoorwegpersoneel aan de actie deelneemt, heeft de staking het treinverkeer op verschillende plekken in het land ontregeld. Op dinsdag viel een derde van de treinen in het hele land uit. Internationale treinen ondervinden geen hinder van de staking.

De Franse regering overweegt het spoorwegnet, dat in staatshanden is, ook toegankelijk te maken voor concurrerende bedrijven. Spoormedewerkers vrezen dat dit tot ontslagen en veiligheidsproblemen zal leiden. Premier Manuel Valls noemde de staking ´zinloos en onverantwoordelijk´.

(c) Novum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *