fbpx
Foto: Ronald Tilleman

Trein hindert 270.000 Nederlanders met slapen

23 feb 2015 16:54

Slecht slapen en gevoelens van irritatie, boosheid en onbehagen. Daarover klagen veel mensen die dicht bij een spoorlijn wonen. Hun klachten zijn het gevolg van de trillingen die voorbijrijdende treinen veroorzaken. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Die voerde een grootschalig onderzoek uit onder omwonenden van spoorlijnen.

Volgens het RIVM ondervinden bijna 270.000 Nederlanders ´ernstige hinder´ van de trillingen die de treinen veroorzaken. Het instituut pleit voor maatregelen om de trillingen te verminderen. Ook moet er naar omwonenden toe beter gecommuniceerd worden over bijvoorbeeld toekomstige ontwikkelingen aan het spoor, omdat er angst is voor schade.

De overlast lijkt vooral te worden veroorzaakt door goederentreinen. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) heeft maandag de Tweede kamer per brief geïnformeerd over het rapport van het RIVM. Daarin schrijft ze dat er wat haar betreft vervolgonderzoek nodig is om te kijken of de regelgeving over dit onderwerp beter kan. Ook heeft ze aan ProRail gevraagd om een inventarisatie te maken van de mogelijke maatregelen die moeten worden genomen om de trillingen tegen te gaan.

(c) ANP