Treinen korter met evenveel reizigers
19 feb 2014 16:09
Treinen van de Nederlandse Spoorwegen zijn in 2013 korter en voller geworden. Dat blijkt uit een analyse van het NS-jaarverslag door Treinreiziger.nl. NS erkent dat treinen gemiddeld voller zijn geworden. Het bedrijf zegt zo goed mogelijk op maat voor de reiziger te willen rijden. Een taskforce pakt overvolle treinen aan.
NS heeft de ambitie om de bezettingsgraad in de daluren te verhogen. Dat is het afgelopen jaar een klein beetje gelukt. Treinen van NS Reizigers hebben in de dalperiode op werkdagen nu geen bezettingsgraad meer van 28,4% maar van 28,8%. Een toename van 0,4%. Over alle NS-treinen (inclusief NS International) over geheel de dag is de bezetting harder toegenomen: van 30% naar 31%. Dat wijst erop dat de bezettingsgraad vooral in de spits (of in het weekend) is toegenomen.
Minder zitplaatsen
Gemiddeld had een trein in 2009 nog 515 zitplaatsen. De afgelopen jaren is dat steeds verder gedaald naar 444 zitplaatsen in 2013. Gemiddeld zitten echter maar 138 mensen in een trein. Gemiddeld gezien mag een trein veel te veel zitplaatsen hebben, toch komt het steeds vaker voor dat mensen moeten staan. Redacteur Hildebrand van Kuijeren legt uit hoe dat kan: "Een trein is niet heel de route even druk. De intercity Den Haag – Venlo kan bijvoorbeeld tussen Den Haag en Rotterdam overvol zijn en tussen Helmond en Venlo uitgestorven."
Per richting
Ook zijn er soms te lange treinen nodig om de reizigersvraag in de tegenrichting te kunnen opvangen. "Zo zijn de treinen Rotterdam – Hoek van Holland in de ochtendspits erg rustig, terwijl de tegenrichting erg druk is. Om die drukke treinen te laten rijden moeten de treinen echter wel eerst naar Hoek van Holland komen."
Overvolle treinen
Vorig jaar waren er relatief veel klachten over volle treinen. Volgens Van Kuyeren komt dat deels door de hogere bezettingsgraad. "Gemiddeld mag er ruim voldoende plek in de trein zijn, maar op drukke momenten hoeft er nu maar iets kleins te gebeuren waardoor treinen te vol raken."
Nodig
Volgens NS-woordvoerder Edwin van Scherrenburg past de hogere bezettingsgraad bij de ambitie om de materieelinzet beter af te stemmen op de reizigersvraag. Wel wijst hij erop dat overvolle treinen niet de bedoeling zijn. Scherrenburg: "Deze optimalisatie is nodig vanwege het feit dat we moeten omgaan met schaarse middelen zoals stroomverbruik. Ook voor het milieu is een hogere bezettingsgraad beter. Van lege treinen rijden wordt niemand beter. Dit alles natuurlijk op zo’n manier dat de klant zich goed bediend weet."
Foto: Rolf Mol.