Treinreizen na 9 juli 2014. Overzicht van de veranderingen per kaartsoort
27 jun 2014 16:34
Vanaf 9 juli verdwijnt het oude traditionele papieren treinkaartje. Het treinkaartje voltarief wordt vervangen door een wegwerpkaartje. Ook een aantal andere vervoersbewijzen verdwijnt, zoals het e-ticket met korting (bij NS). Nieuwe jaar- en maandtrajectkaarten worden vervangen door Traject Vrij en Traject Vrij maand. Een overzicht van de veranderingen per kaartsoort.
Heeft u aanvullingen op opmerkingen omtrent dit overzicht? Mail redactie@treinreiziger.nl.
- Het papieren treinkaartje voltarief wordt een papieren wegwerp-OV-chipkaart. Het wegwerpkaartje wordt één euro duurder dan het oude papieren treinkaartje. Je moet hiermee ook gaan in- en uitchecken. Verder lijkt het erg op het oude vertrouwde treinkaartje. Zo staat er duidelijk op het wegwerpkaartje op welk traject het geldig is, welke klasse, en voor welke datum. (Let wel op de automaat, zie verderop.) In juni en juli kost een persoonlijke OV-chipkaart overigens € 2,00 i.p.v. € 7,50. Vanaf 9 juli kun je alleen nog maar een kaartje kopen voor een reis die op de dag zelf plaatsvindt.
- Het papieren treinkaartje met korting verdwijnt. U moet gaan reizen op saldo op de OV-chipkaart of een e-ticket kopen. NS stopt zelf met de verkoop van het e-ticket, maar wij kunnen het e-ticket dankzij een samenwerking met B-Europe toch aanbieden. Dit is zelfs iets goedkoper dan bij NS, het kopen ervan is alleen iets omslachtiger. Bij reizen op saldo: check niet in vóór 8:55u, anders krijgt u geen korting. Als je eerder incheckt betaal je het volle tarief, ongeacht hoe laat de reis eindigt. Alleenreizende kinderen kunnen per Railrunner gaan reizen.
- Samenreiskorting blijft alleen bestaan via OV-chipkaart. Mag u met uw abonnement iemand met korting meenemen? Na 9 juli mag dat nog steeds. Uw medereiziger moet echter wel een OV-chipkaart hebben! De samenreiskorting vervalt na 35 minuten na het uitchecken, tenzij u binnen deze periode weer incheckt. In het algemeen zult u dus per enkele reis de samenreiskorting opnieuw op de OV-chipkaart van uw medereiziger moeten plaatsen. Hier kunt u alvast oefenen. Eventueel kan er ook met een e-ticket gereisd worden (niet verkrijgbaar via NS, wel hier, echter niet alle trajecten!). Samenreiskorting via het papieren treinkaartje kan niet meer.
- De Railrunner blijft en wordt ook beschikbaar voor alleenreizende kinderen (4 t/m 11 jaar) zonder volwassene. Het kaartje kan zowel geladen worden op een OV-chipkaart als gekocht worden bij de kaartautomaat. Er hoeft dan geen toeslag betaald te worden. Wel moet er altijd in- en uitgecheckt worden.
- De kaartautomaat. Je kan straks niet meer bij alle kaartautomaten een wegwerpkaartje kopen. Er zijn straks automaten waarbij je wegwerpkaartjes kunt kopen, maar ook zijn er automaten waar dat niet kan. Op ieder NS-station zijn er kaartautomaten waar je een wegwerpkaartje kan kopen. (Bekijk de foto bij dit artikel)
- E-ticket voltarief blijft. Het e-ticket voltarief blijft, je hoeft geen euro extra te betalen. Onderaan de pagina zie je hoe je met de barcode van een e-ticket een OV-chipkaartpoortje kan openen.
- E-ticket met korting wordt straks allen via B-Europe aangeboden, niet meer via NS. Bekijk hier onze ticketmodule in samenwerking met B-Europe. Hier lees je uitleg over deze e-ticketmodule. Helaas krijgt u nog niet bij ieder traject een resultaat en werkt dus niet bij ieder traject. Onderaan de pagina zie je hoe je met de barcode van een e-ticket een OV-chipkaartpoortje kan openen.
- Hema Dagkaart e-ticket. Wie een Hema Dagkaar e-ticket heeft gekocht, kan die gewoon blijven gebruiken. Uiteraard wel binnen de voorwaarden van het kaartje. De meest recente kaartjes zijn op die manier te gebruiken t/m 31 augustus 2014. Onderaan de pagina zie je hoe je met de barcode van een e-ticket een OV-chipkaartpoortje kan openen.
- Internationale treintickets. Het assortiment internationale treinkaartjes bij de kaartautomaat blijft ongewijzigd. Hier hoeft u geen toeslag voor te betalen. Met een internationaal treinticket kunt u een OV-chipkaartpoortje openen, maar hoeft u niet uit te checken. Het kan goedkoper zijn om vooraf een internationaal treinkaartje online te kopen. Dat kan bijvoorbeeld via NS International en B-Europe. U kunt geen internationale treinreis met de OV-chipkaart maken door te reizen op saldo. (Uitzondering betreft de treinreis Groningen – Leer van Arriva.)
- Maandtrajectkaart wordt vervangen door Traject Maand Vrij. Dit is vaak iets duurder dan de oude maandtrajectkaart en is niet verkrijgbaar via de kaartautomaat. Traject Maand Vrij is een abonnement dat u op een persoonlijke OV-chipkaart plaatst, waarmee u vervolgens op een bepaald traject onbeperkt kunt reizen. U moet wel altijd in- en uitchecken. Buiten het traject reis je per trein op rekening en krijg je in de daluren 40 procent korting. (Dus niet van maandag t/m vrijdag van 6:30 uur tot 9:00 uur en van 16:00 uur tot 18:30 uur). Aan het einde van de maand krijg je een factuur. Bij bus, tram en metro reis je wel op saldo.
- Jaartrajectkaart wordt vervangen door Traject Vrij. Als u op dit moment een geldige jaartrajectkaart heeft, kunt u daarmee gewoon blijven reizen. Maar als de geldigheid van uw jaartrajectkaart ten einde loopt, moet u overstappen op Traject Vrij. Ook hier betaalt u een vast bedrag om onbeperkt op een bepaald traject te mogen reizen. Dit abonnement wordt geplaatst op een persoonlijke OV-chipkaart. U moet wel altijd in- en uitchecken. U mag niet meer tot drie keer per jaar uw jaarkaart vergeten. Wel mag u tot drie keer per jaar vergeten in- of uit te checken en krijgt u eventueel geld terug. Bij een jaartrajectkaart kreeg u buiten uw traject altijd na 9:00 uur veertig procent korting. Dat is met Traject Vrij ook het geval, maar niet meer op werkdagen tijdens de avondspits (16:00 uur tot 18:30 uur). U krijgt echter vóór 6:30 uur wel korting. Het tijdstip van inchecken is daarbij bepalend. Buiten uw traject reist u bij de trein op rekening. Aan het einde van de maand ontvangt u een factuur voor die reizen. Bij bus, tram en metro wordt wel op saldo gereisd.
- Met een jaartrajectkaart hoeft u niet in- en uit te checken. Vanaf 9 juli kunt u geen jaartrajectkaart meer kopen, maar als u nog in het bezit bent van een jaartrajectkaart kunt u die blijven gebruiken. Buiten uw traject kunt u niet meer reizen met een papieren treinkaartje met korting, maar wel met een e-ticket als u dat koopt via B-Europe. Ook kunt u een treinkaartje buiten uw traject laden op de OV-chipkaart. U krijgt dan ook na 9:00 uur veertig procent korting. (Op een aantal trajecten verkoopt B-Europe geen treinkaartjes, u vindt dan geen zoekresultaat.)
- Klassewissel: Overgangsbewijs van 2e naar 1e klas. Het blijft mogelijk om een 2e klas vervoersbewijs te upgraden naar een 1e klas kaartje. Sommige abonnementshouders kunnen dat vanaf 9 juli echter niet meer doen voor een specifiek traject, alleen nog voor de hele dag. Daardoor zijn ze soms wel duurder uit. Op deze pagina alle details.
- Huisdier of fiets. Via de kaartautomaat kan je op de OV-chipkaart een vervoersbewijs voor een hond of een fiets plaatsen.
Wie niet tevreden is of tegen problemen aanloopt bij de overgang van papier naar chip, kan zich wenden tot Rover, het OV-Loket of de Voor Beter OV. Wij zijn als nieuwswebsite ook geïntresseerd in problemen (via redactie@treinreiziger.nl), maar we hebben niet de mankracht om vragen of klachten af te handelen.
Zo reis je straks met een e-ticket bij NS:
Bron afbeelding: NS. Foto bij artikel: Sanne van Galen, Rover.