Treinverkeer Amsterdam in de avondspits weer normaal
22 mrt 2012 8:32
Van en naar Amsterdam, Schiphol, Almere en Weesp heeft het treinverkeer donderdagmorgen uren stil gelegen. De wissels konden vanuit de verkeersleidingspost Amsterdam niet bediend worden. Tijdens de avondspits zal het treinverkeer weer normaal verlopen, zo verwacht NS. De Fyra is voorlopig vanwege de problemen toeslagvrij.
De storing ontstond in de nachtelijke uren en kon rond 9:15 uur worden opgelost. Het treinverkeer is sindsdien weer langzaam opgestart. De gehele morgen vielen echter nog veel treinen uit. Rond 12:00 reden de meeste treinen weer. Op een aantal trajecten rond Amsterdam en Schiphol rijden echter nog minder treinen. NS verwacht dat in de avondspits het treinverkeer weer normaal zal verlopen. ProRail schrijft in een persbericht dat reizigers de gehele dag hinder kunnen blijven ondervinden.
Bussen
Tijdens de storing gaf NS aan niet in staat te zijn om bussen in te zetten. Per intercity zijn er vaak meer dan tien bussen nodig om alle reizigers te vervoeren. Daardoor zou een dusdanig groot aantal bussen nodig zijn, dat dit door NS als onmogelijk werd beschouwd. Ook speelde de prognose een rol. Daarop is veel kritiek. Op sommige trajecten zouden echter wel degelijk bussen hebben gereden, maar is dat bewust niet gecommuniceerd omdat de capaciteit onvoldoende was om alle reizigers te kunnen vervoeren. Zo heeft busmaatschappij Brouwers Tours in opdracht van NS een pendeldienst Leiden – Schiphol gereden.
Excuses
ProRail biedt haar excuses aan voor de storing. "Wij bedanken reizigers voor hun geduld en bieden onze excuses aan voor het ontstane ongemak. We realiseren ons hoe onaangenaam deze situatie voor NS, de goederenvervoerders en hun klanten is" zegt ProRail. Alhoewel de precieze oorzaak nog niet bekend is, zegt ProRail maatregelen genomen te hebben om herhaling te voorkomen.
Gestremde trajecten
Gedurende de storing reden er geen treinen op een tal van trajecten rond Amsterdam. De spoorkaart van NS.nl toonde overzichtelijk welke trajecten gestremd waren.
Internationale treinen
Op andere trajecten reden door logistieke problemen minder treinen. Ook internationale treinen ondervonden hinder. Thalys, ICE, InterCity Brussel en de InterCity Berlijn konden niet van en naar Amsterdam rijden. Thalys begon en eindigde vanmorgen in Rotterdam, de ICE in Utrecht en de InterCity Brussel werd opgeheven tussen Roosendaal – Amsterdam. De treinen naar Berlijn vielen in Nederland in geheel uit.
Streekbussen
De Fyra reed tussen Rotterdam en Breda 1x per uur, maar vanwege de problemen wel toeslagvrij.De treinstoring zorgde ervoor dat streekbussen van en naar Amsterdam overvol waren. Connexxion zet geen extra bussen in. "We hebben geen verzoek van de NS gehad", zegt een woordvoerder. Connexxion vertrekt vanaf Leiden, Zaandam en Haarlem met alleen de zitplaatsen bezet. "Zo kunnen we onderweg nog andere mensen meenemen". Op station Zaandam stonden in de spits zo´n 1.000 mensen te wachten, op het station van Haarlem zo´n 1500, aldus Connexxion tegenover de NOS. Ook trams in de hoofdstad waren durkker dan gebruikelijk.
Taxi
De Amsterdamse Taxi Centrale (TCA) heeft tweehonderd extra taxi´s ingezet, bovenop de vierhonderd normale taxi´s. Op Amsterdam Centraal waren er nauwelijks taxi´s beschikbaar. Wie een taxi naar Schiphol kon krijgen, betaalde al snel zestig euro. Volgens de ANWB was het door de storing ook drukker op de weg.