fbpx

Treinverkeer Groningen – Leeuwarden twee weken gestremd

13 aug 2012 11:18

ProRail werkt van zaterdag 18 augustus tot en met zondag 2 september aan het spoor tussen Groningen en Leeuwarden. In die periode rijden slechts op een deel van het traject treinen en rijden er geen rechtstreekse treinen tussen beide plaatsen. ProRail vervangt tijdens de werkzaamheden 14,5 kilometer spoor en vernieuwt 8 overwegen.

Er zal straks 35.000 ton oude ballast (grind waar de dwarsliggers en sporen in liggen) worden afgevoerd en 35.000 ton nieuwe ballast nodig zijn. Het betekent dat het equivalent van het gewicht van 70.000 auto´s moet worden vervoerd van en naar de werkplek. Dat gebeurt met behulp van schepen die vanuit Amsterdam nieuwe ballast aanvoeren waarna het per vrachtwagen en werktrein naar het spoorwerk wordt vervoerd.  

Eerste week
In de eerste week, van zaterdag 18 augustus tot en met vrijdag 24 augustus, rijden er bussen in plaats van treinen tussen Groningen en Buitenpost en vice versa. Er rijden overdag twee stopbussen en één snelbus per uur. Tussen Leeuwarden en Buitenpost rijden de gebruikelijke twee stoptreinen. In die periode vervangt ProRail met klein materieel 5,5 kilometer spoor verspreid over diverse deeltrajecten tussen Groningen en Buitenpost.

Tweede week
De daaropvolgende negen dagen wordt vanuit Leeuwarden tot aan Hardegarijp in totaal 9 kilometer spoor vernieuwd door middel van een vernieuwingstrein die de dwarsliggers en sporen volautomatisch inbouwt. De werkzaamheden zullen worden uitgevoerd door de vernieuwingstrein van Strukton Rail. In die negen dagen, van zaterdag 25 augustus tot en met zondag 2 september, rijden er bussen in plaats van treinen tussen Buitenpost en Leeuwarden en vice versa. Op dat moment kunnen de treinen Buitenpost – Groningen weer rijden.

Extra reistijd
De bus/treinreis Groningen – Leeuwarden en vice versa duurt, afhankelijk van de bestemming, 20 tot 30 minuten langer dan de reguliere treinreis. De bussen geven in Buitenpost aansluiting op de trein, de treinen op de vervangende bus. De bussen vertrekken vanaf de voorpleinen bij de stations. In Groningen is dat vanaf halte 315 aan de voorzijde van het station.