fbpx
Foto: Stefan Verkerk / archief

Treinverkeer in vrijwel hele land gehinderd

18 feb 2025 8:13

In vrijwel het hele land is het treinverkeer op dinsdagochtend gehinderd door storingen en werkzaamheden. Op verschillende trajecten rijden minder of geen treinen, meldt NS.

Rond acht uur waren er verspreid over het hele land vijftien storingen en acht trajecten met werkzaamheden. Het treinverkeer tussen Weert en Roermond ligt helemaal stil door een aanrijding. Dat duurt waarschijnlijk tot 09.45 uur, aldus NS. Tussen Swalmen en Roermond rijden ook geen treinen, als gevolg van een overwegstoring. Dat duurt waarschijnlijk tot 10.45 uur.

Een deelopname van de actuele spoorkaart van de NS rond acht uur.

Een wisselstoring leidt op meerdere trajecten tot problemen. Er rijden minder treinen tussen Amsterdam Bijlmer ArenA en Schiphol, tussen Schiphol en Leiden Centraal en tussen Leiden Centraal en Den Haag Centraal. Ook tussen Arnhem Centraal en Utrecht Centraal rijden minder treinen. De problemen op die trajecten houden waarschijnlijk tot 08.45 uur aan. Ook tussen Woerden en Leiden Centraal is een wisselstoring. Daar rijden tot 10.45 uur minder treinen.

Volgens een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail heeft het winterse weer “impact op onze infrastructuur”. Hij wijst erop dat het in de nacht van maandag op dinsdag erg koud was. “Dan is de treindienst opstarten lastig”, zegt hij. Door de kou kunnen problemen ontstaan in de wisselapparatuur of kunnen wissels vastvriezen.

(c) Treinreiziger.nl / ANP

3.5 16 stemmen
Artikel waardering
37 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
dagreiziger
1 maand geleden

NS / Prorail wordt steeds minder winterhard. Want vergeleken met sommige andere landen is het nog redelijk mild.
Er is geen vlok sneeuw gevallen en het vriest niet eens streng en nu loopt de boel al in het honderd ?
En wissels vastvriezen ? Zijn dat nog steeds die gasbrandertjes die kunnen uitwaaien ? Waarom niet elektrisch ? Er is al elektriciteit bij de wissel en voor gas heb je een extra gasleiding nodig.

Sander
1 maand geleden
Antwoord aan  dagreiziger

Dat vast vriezen van wissels is de briljante strategie van Prorail om wisselverwarmingen op bepaalde plekken uit te zetten om zo geld te besparen. En daar plukken ze de vruchten al van.

Frans E.R.
1 maand geleden
Antwoord aan  dagreiziger

Ik wens iedereen héél véél STERKTE toe die op deze koude maar zonnige dag naar zijn of haar bestemming moet gaan en ongeacht wat de oorzaak of oorzaken mocht zijn, veilig en gezond van A naar B kunnen geraken. Soms zit het mee en soms even niet mee, maar laten we positief blijven en hopen dat alle problemen zowel op het spoor als daarbuiten snel opgelost worden !
Bijna had ik vandaag ook een afspraak op weg naar Rotterdam gehad en had ik een alternatieve en langere route moeten nemen, dan zij het zo en moeten we er het beste van maken. Nogmaals veel sterkte allemaal !

lezer
1 maand geleden
Antwoord aan  Frans E.R.

Positief denken, en een soort kerstsfeer creëren heeft echt zijn waarde. Want ik kreeg de seminars erover al een paar decades geleden maar richting een student die zijn tentamen mist kan positief denken goedkoop overkomen. En btw, ook een gewoon werkcollege kan belangrijk zijn, universiteiten en HBO’s geven die echt met een reden.

Dus Positief denken is goed maar voorkom dat mensen negatief gaan denken over Positief denken.

lezer
1 maand geleden
Antwoord aan  lezer

De vraag blijft natuurlijk wat positief denken is. Is het een alternatief voor het geloof, waarbij mensen zich beroepen op de principes uit de psychologie?

Kan het fenomeen misbruikt worden? Bijvoorbeeld inzake vertragingen?

Frans E.R.
1 maand geleden
Antwoord aan  lezer

…met positief blijven, bedoel ik dat je aan een bepaalde situatie zelf niet veel kan veranderen en moet hopen en trachten een oplossing te vinden om in dit geval op je plaats van bestemming te komen. Als je te horen krijg dat je trein door omstandigheden niet verder kan rijden, je een fikse omweg moet maken en dat meer reistijd kost dan je vooraf in gedachten had of gepland had, kun je ook kiezen tot de stremming opgelost wordt met nog meer tijdverlies of het aangeboden langere omweg voor lief nemen. Ik heb dergelijke situaties eens meegemaakt. Op weg van Utrecht naar Heerlen reed door een stremming geen trein, kon wachten tot ik een ons woog of helemaal omrijden via Rotterdam en alsnog de laatste aansluiting vinden naar Heerlen. Uren later dan gepland kwam ik toch in Heerlen aan. Verder in het verleden meegemaakt dat er vanwege een ongeval geen trein reed vanaf Eindhoven, ervoer slechts een vertraagde naar Roermond met aansluitende bus kwam ik rond 03.00 – 03.30 ‘s nachts thuis. Misschien niet leuk, maar het had erger gekund dat ik op het station van Eindhoven had moeten blijven tot de eerste trein die ‘s morgens vertrekt.
Een keer was het pas erg toen ik met mijn vader zaliger een bezoek wilde brengen aan Maastricht maar te maken kreeg met een treinbotsing en zelfs een nacht in het ziekenhuis ter observatie moest blijven en met flinke kwetsuren en hoofdwond pas een dag later thuis kwam en aan mijn herstel moest werken. Mijn vader was er erger aan toe geweest. Men heeft het niet altijd voor het zeggen en een stremming kan vervelend zijn, maar het beste van maken, dus zoveel als mogelijk positief blijven, is het enige wat onder bepaalde omstandigheden nog rest …

lezer
1 maand geleden
Antwoord aan  Frans E.R.

Je maakt een klein beetje een karikatuur van de gemiddelde treinreiziger en wellicht een positieve karikatuur van jezelf.

De gemiddelde reiziger zou dan volgens jou stampvoetend op de stations staan en passief staan te wachten op een volgende rechtstreekse trein die nooit komt.

Ik herken dat beeld helemaal niet, natuurlijk probeert een student bij verstoringen a la minuten, a la seconde, met zijn telefoon een oplossing te bedenken. Inclusief met een aantal medestudenten en met hulp van paps en mams op afstand een taxi te regelen totdat blijkt dat dat op de net iets langere afstanden een paar honderd euro gaat kosten.

De echte oplossing die de student moet bedenken/ondergaan is een hertentamen doen, misschien zelfs in de zomervakantie, en dan de reeds goed geleerde stof nog eens gaan leren ( plus dat hij een slagingspoging minder heeft! Kan vervelend zijn als het om het beruchte vak statistiek gaat bijvoorbeeld). Je mag tegen deze studenten zeggen dat er mensen zijn die het nog slechter hebben (derde wereld, Oekraine, terminalen), maar je hebt zo maar kans dat deze studenten positief denken dan gaan zien als het clichématig alles proberen te sussen en te bagatelliseren.

Voor de duidelijkheid, het gaat niet om de NS of ProRail, maar om in beeld te krijgen wat positief denken is. Als de meerderheid vind dat relativeren daar bij hoort dan is dat prima uiteraard.

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door lezer
Dk81
1 maand geleden
Antwoord aan  Frans E.R.

Tjeetje.. wat een vraag om aandacht. Nietszeggende reactie en zoveeeeeel woorden. Zeg gewoon….niets..

Klagen lost niets op(op dit forum) Maar kan best lekker zijn. Dus laat de klager ook in zijn waarde aub 😉

lezer
1 maand geleden
Antwoord aan  Dk81

Bedankt voor je reactieDk81: dat geeft me de gelegenheid om het volgende toe te voegen aan Frans E.R.

Op zich is het een deugd dat je bij elke tegenslag aan je vader denkt.
Ik heb uiteraard zelf ook de goede wederopbouwgeneratie nog meegemaakt hoewel je een generatie niet over een kam kunt scheren.
Maar ik zou ook tegen je willen zeggen: pas op dat mensen en bedrijfjes geen misbruik van je houding maken.

Anders zullen mensen aan wie je geld hebt uitgeleend privé of zakelijk, zich altijd op omstandigheden beroepen wanneer ze zeggen je weer niet terug te kunnen betalen, (maar altijd de volgende week wel). Ook installateurs en andere leveranciers zullen dan misschien op je geweten inspelen door te zeggen dat ze moeilijk aan goed en betrouwbaar personeel kunnen komen, maar tegelijk wel verwachten dat je zelf de factuur op tijd betaalt. Ik ken je niet goed genoeg maar wil het voor de zekerheid meegeven. Maar als je zo je methodes hebt ontwikkeld om hier adequaat mee om te gaan dan is er gelukkig niks aan de hand .

Dries Molenaar
1 maand geleden
Antwoord aan  dagreiziger

Men gebruikt gewoon flessengas bij wisselinstallaties. Ze staan maar een aantal weken per jaar aan. Met een automatische flessenselector kun je heel wat uurtjes branden. De meeste zo niet alle zijn al opgeheven en electrisch gemaakt. Overigens moet de aansluiting dan wel voldoende vermogen hebben. Het gaat ook niet vanzelf.

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door Dries Molenaar
dagreiziger
1 maand geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Een beetje primitief. Er is toch elektriciteit voor de motor van de wissel. Zoveel extra stroomverbruik kost het niet om de wissel tot net boven nul te verwarmen ?

Wouter63
1 maand geleden
Antwoord aan  dagreiziger

Dat weet ik niet. Normaal gesproken gebruikt een motor veel minder elektrische energie dan verwarming. En verwarm maar eens een metaal. Metalen hebben de eigenschap temperaturen snel door te voeren. Om zo’n wissel te verwarmen heb je vermoedelijk toch wel behoorlijk vermogen nodig. Bij wissels zul je veel warmte verliezen richting de rails en omgeving.

lezer
1 maand geleden
Antwoord aan  dagreiziger

ProRail had dit zelfs open en transparant aangekondigd. Ze heeft het wel grotendeels gebracht als een klimaatmaatregel. Duidelijk is dat een deel van de mensen dan qua opinie meteen om is.

Thomas
1 maand geleden
Antwoord aan  dagreiziger

Ze denken dat vorst èèn keer in de honderd jaar voorkomt want anders hadden ze al dingen ondervangen en komen ze niet met die smoes van door vorst is alles moeilijk op te starten. Ze moeten gewoon een draaiboek maken en niet de schuld aan het weer geven. Ze weten toch dat dit weer elk jaar komt waarom dan niet anticiperen ipv steeds achter smoesjes schuilen. Ze hebben dit lang en breed kunnen aanpakken, weet niet waar pro Rail mee bezig is.

Paul Lamote
1 maand geleden

Was gisteren ook al zo’n puinhoop.

Baardstaart
1 maand geleden

Maar dat een matige vorst leidt tot zo een ontregeld treinverkeer is ronduit zorgelijk te noemen en het excuus van Prorail vind ik eerlijk gezegd nogal slap. Het heeft niet gesneeuwd en het is zonnig weer, maar het heeft ‘s-nachts wel matig gevroren en dat wat iets wat vroeger bijna iedere winter regelmatig gebeurde en daar zak het treinverkeer wel tegen opgewassen moeten zijn. Juist tegen het vastvriezen van wissels heeft men toch wisselverwarming aangelegd en vroeger functioneerde de gas wisselwarming toch gewoon? Zijn er soms problemen met electrische wisselverwarming of verzaakt men om het spoorwegnet op een fatsoenlijke manier winterklaar te maken omdat we de laatste jaren vrij zachte winters hebben gehad? Of spelen bezuinigingsredenen een stille rol?

Wil het OV een serieuze bijdrage leveren aan het terugdringen van de automobiliteit dan zou het net niet voor een iets koudere nacht niet bijna plat moeten gaan. Het enige wat wel daadwerkelijk iets aan het terugdringen van de automobiliteit kan doen is het internet. Aantal storingen zijn verwaarloosbaar, goede capaciteit en vrij veel werk is digitaal. Telewerken heeft daarom sinds de Coronatijd een opmars gemaakt.

Daan
1 maand geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Prorail heeft een computersysteem dat bepaald of de wisselverwarming aan gaat, om stroom te besparen. En die stond overduidelijk iets te zuinig afgesteld.

Altijd leuk, marktwerking en het idee dat het spoor zo goedkoop en efficient mogelijk moet.

Rail-infra-sleutelaar
1 maand geleden

Het probleem wordt op dit moment niet door wisselverwarming, die overigens op dit moment ten behoeve van het milieu in combinatie met de weersomstandigheden uit staat, maar bij de wisselstellers. Deze modernere wissels zijn gekozen na aanbestedingen. Helaas zijn deze minder opgewassen tegen vocht en lage temperaturen. Tevens liggen er veel minder wissels waardoor de gevolgen van storingen groter zijn.

lezer
1 maand geleden

Enerzijds bedankt voor de inhoudelijke bijdrage, maar ik begrijp dat nu zelfs de apparatuur binnen het spoorwegbedrijf elkaar de schuld gaat geven?

Maar serieus bedankt voor de scherpte,

Uiteindelijk is het een geldkwestie, en nauwkeuriger gezegd, een prijskwaliteit verhouding die of gelijk blijft, of aan het stijgen is of aan het zakken is.

Hanneke Smouter
1 maand geleden

Belachelijk! Het wintert nauwelijks in Nederland. Dit excuus is al decennia oud….in de winter…..horen we ooit over niet rijdende treinen in Zwitserland en Oostenrijk tijdens de winter? Wanneer gebruiken jullie eindelijk die kennis en passen daarop het Nederlandse Spoorwegen net aan ?

Henk Lubbers
1 maand geleden
Antwoord aan  Hanneke Smouter

In Oostenrijk en Zwitserland is het elk jaar een lange periode vorst en sneeuw. Het treinverkeer moet daarop worden voorbereid omdat anders daar het spoor dagelijks zou vastlopen. In Nederland hebben we dat niet dus gaan we ook geen bakken met geld uitgeven om dat wel te regelen.

Marcel van der Vlugt
1 maand geleden

Eind 2005 vertrokken bij NS
In mijn tijd blokkeerden er heel weinig wissels met dit weer.
Toen waren er nog veel gasbrander wissels. Electrische wissels dei bij een bepaalde temperatuur inschakelen is natuurlijk het beste!

S.O. de Mieter
1 maand geleden

Misschien moet NS naast ‘retail’ ook maar ‘entertainment’ aan gaan bieden.

MvR
1 maand geleden

Alles terug naar de staat. Kijk naar Zwitserland. OV is niet om te bezuinigen, maar om blijvend te investeren!!!! Niet de markt laten bepalen, maar zelf het heft in handen nemen. F*ck EU

Paul Lamote
1 maand geleden
Antwoord aan  MvR

Bedoel je investeren of subsidiëren? Dat is niet het zelfde.

lezer
1 maand geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Netjes Paul, dat je inhoudelijk reageert 👍

(Als ik je eenmalig mag tutoyeren)

MvR
1 maand geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Hallo Paul

Ik bedoel nationaliseren. OV is geen zaak voor de markt, maar een basisvoorziening. Er wordt bij Prorail, NS en andere vervoerders alleen maar bezuinigd. Dus alles terug naar de staat, investeren in een goed OV-systeem. Hoewel we het in Nederland helemaal niet zo slecht doen hoor, zoals vaak wordt beweerd……..

MvR
1 maand geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Vroeger mochten we zelf krukken, zodat we zij het met vertraging, weer verder konden rijden. Sinds de privatisering mogen we niets meer aanraken

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door MvR
Tobias
1 maand geleden

Na dan is vandaag vast op spoor 9 van rotterdam centraal iets vastgevroren de trein stond niet helemaal op het perron waardoor sommige mensen waaronder ik niet veilig konden uitstappen (om maar mee te gaan in het de schuld geven aan het weer)

Karel
1 maand geleden

Het bewijst maar een weer dat bij een paar graden vorst dat de treinen weer niet kunnen rijden terwijl de belofte was dat de wissels verwarmd zouden worden en dit dus tot het verleden zou behoren.ook de treinen zelf zijn zodanig vol dat het meer lijkt op veevervoer cahapeau Ns en Prorail voor deze puinhopen.

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door Karel
Thomas
1 maand geleden

Waarom hebben ze zoveel smoesjes, ze hebben toch elk jaar kunnen zien dat Nederland altijd winter heeft waarom anticiperen ze er niet op en komen ze altijd met die smoesjes van het is koud geweest. Andere landen hebben nooit last altijd Nederland. Hebben ze geen draaiboek dat wat er moet gebeuren tijdens vorst, kennelijk niet want ze maken de reizigers altijd het dupe, stelletjes nobodies die altijd smoesjes zoeken achter iets dat allang hebben kunnen ondervangen!

Dries Molenaar
1 maand geleden
Antwoord aan  Thomas

IN andere landen is er ook veel uitval bij sneeuw en koude. Vraag maar even in DE, BE, FR. Ook Zwitserland doet het rustig aan met veel minder treinen. U moet geen popi kletspraat geloven en verspreiden.

S.O. de Mieter
1 maand geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Bij veel sneeuw rijden er in Zwitserland inderdaad minder treinen.
Maar wat de Zwitsers ‘veel sneeuw’ noemen is toch echt iets anders dan hier.

Treinreizigster
1 maand geleden

Als je het tv-programma railaway ” moet” geloven lukt het in andere landen vaak wel gewoon de treinen te laten rijden in sneeuwomstandigheden. Kan er geen delegatie van Prorail naar de buitenlandse treinbedrijven gaan om van hen te leren hoe je in winterse omstandigheden toch de treinen blijvend kan laten rijden; dus zonder verstoringen. En ik heb het idee, dat toen NS nog onder de staat/overheid viel er beter gepresteerd werd dan, dat er nu NS al jaren geprivatiseerd is. Tuurlijk begrijp ik ook, dat maatregelen nemen zeker niet altijd goedkoop is/kan zijn.

Dries Molenaar
1 maand geleden
Antwoord aan  Treinreizigster

De laatste keer dat het aardig sneeuwde liet NS het personeel gewoon op volle snelheid met de V250 over de HSL rijden. Schade door vallende brokken van eerder treinen. Met gaf gewoon de treinen de schuld, die gewoon volgens bestek gebouwd werden.
VIRM stonden massaal stil door stuifsneeuw in de motorruimtes waarna zekeringen sprongen, er was geen bulk-voorraad van dus de VIRMs bleven heel lang in de stalling staan. Vreemd genoeg kwam dat ook voor bij TGV van Thalys en Eurostar naar London, die treinen reden al 25 jaar.

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door Dries Molenaar
S.O. de Mieter
1 maand geleden
Antwoord aan  Treinreizigster

NS is nog steeds 100% van de staat.
Wat destijds anders was geregeld:
–         Men was meer gewend aan winters weer,
–         Sporen en treinen vielen onder hetzelfde bedrijf,
–         Machinisten en perronopzichters konden wissels bij nood bedienen,
–         Er werd de gehele winterperiode (veel) gas verstookt,
–         Er was ‘plenty’ personeel beschikbaar, de aannemers waren ook ‘NS’,
–         Samenwerken en improviseren werd aangemoedigd en toegejuicht,
–         Over geld werd niet gezeurd, managers waren nog niet ‘uitgevonden’.

Joost4
1 maand geleden

Ja, TEMU treinen met de ‘modernste’ software in combinatie met slecht spoor beleid. Dit is het resultaat en dendert achteruit. 30 jaar geleden dacht iedereen dat het allemaal beter zou worden, maar het spoor en materieel was in de jaren ’80 en’ 90 veel robuuster.