fbpx

Treinverkeer Schiphol snel hersteld zonder logistieke problemen

Nadat alle sporen rond Schiphol weer beschikbaar waren, reden al snel alle treinen weer. Meestal blijft het treinverkeer door logistieke problemen na een grote verstoring enige tijd ontregeld. Maar daar was woensdag nauwelijks sprake van.  

Vanaf omstreeks 12:30 uur waren alle sporen rond Schiphol weer beschikbaar. Een groot gedeelte van de treinen reed toen direct weer. Tot 13:05 uur vielen er in alle richtingen nog wel treinen uit. Maar daarna reden vrijwel alle treinen weer. Tussen 13:05u en 16:05u vielen slechts 3 van de 107 treinen uit. Vijf andere treinen hadden een vertraging van vijf minuten of meer. Tot die conclusie komt Treinreiziger.nl na bestudering van de actuele vertrektijden gedurende die periode.

Vrij snel
In het verleden duurde het soms uren voordat alle treinen weer reden. Dat komt doordat de planning van materieel en personeel bij verstoringen aangepast moet worden. Bij grote verstoringen verloopt dat lang niet altijd even soepel. Vandaag dus wel. Binnen een half uur het treinverkeer weer volledig opstarten is voor spoorse begrippen erg snel. 

Kanttekening
Aangetekend moet worden dat de analyse is gemaakt op basis van de door NS gecommuniceerde actuele vertrektijden. In het algemeen geven die een goed beeld. Bij grote verstoringen komt het soms voor dat de informatie niet up-to-date is. Voor zover bekend was daar woensdagmiddag geen sprake (meer) van.

Aanrijding persoon
Het treinverkeer kwam eerder op de dag (rond 9:00 uur) stil te liggen door een aanrijding met een persoon. Daardoor was er tussen 9:00 uur en 12:00 uur geen treinverkeer mogelijk tussen Schiphol en Amsterdam Sloterdijk en tussen Schiphol en Amsterdam Zuid. Tussen Schiphol en Leiden vielen ook de meeste treinen uit.

120 treinen uitgevallen
Rond 12:00 uur meldde een woordvoerder dat het treinverkeer weer hervat kon worden, maar dat het nog een half uur zou duren voordat alle sporen zouden zijn vrijgegeven. 
Volgens de actuele vertrektijden zijn er gedurende de storing in totaal ruim 120 treinen uitgevallen. Eén Fyra liep door de verstoring een vertraging op van 3 uur.