Tweede Kamer heeft moeite met aandeel NS in HTM
06 mrt 2013 13:49
De Tweede Kamer is zeer kritisch over de geplande samenwerking tussen de NS en de Haagse vervoerder HTM, waarbij NS 49 procent van de aandelen HTM overneemt. Dat bleek woensdag in een Kamerdebat over (gedeeltelijke) staatsbedrijven.
De oppositiepartij PVV is tegen de overname, maar ook regeringspartij VVD is zeer kritisch, net als de oppositiepartijen D66 en het CDA. "Een staatsbedrijf moet niet verder stappen in een markt waar is afgesproken dat de markt haar werk moet doen. Daarom zou ik geen voorstander zijn van nog meer invloed van NS op de regionale of lokale vervoerdersmarkt. Eigenlijk moet je eerder denken aan afbouw", zei VVD-Kamerlid Aukje de Vries.
De PVV vindt dat de gedeeltelijke overname van HTM niet bevorderlijk is voor de concurrentie. "NS gaat via een achterdeur HTM opslokken", zei Kamerlid Roland van Vliet. De spoorwegen worden volgens hem zo "een machtig gedrocht".
Ook D66 maakt zich zorgen over de eerlijke concurrentie. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën moet zorgen dat de indianenverhalen van de feiten worden gescheiden, zei Wouter Koolmees van D66. Het CDA ziet een "raar soort rolvermenging" nu NS zich meldt op de trams en bussen in Den Haag.
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën hield de Kamer voor dat de politiek in het verleden juist geregeld heeft dat NS zich ook op de regionale en lokale vervoersmarkt mag begeven. Hij ziet NS "verdedigbare investeringen" doen, die de concurrentie op de vervoersmarkt ten goede komen. Het zou een complete ommezwaai zijn als NS gedwongen wordt om zich te beperken tot de trein en het hoofdrailnet, aldus de PvdA-minister.
NS is al actief op de regionale vervoersmarkt met dochter Qbuzz. Qbuzz is voor 49 procent in handen van het spoorbedrijf. Daarnaast is NS met dochter Abellio actief in het buitenland. Met Abellio en Qbuzz vervoert NS inmiddels evenveel reizigers als op het Nederlandse hoofdrailnet.
NS en HTM zijn het overigens nog steeds niet definitief eens over de overname, die vorig jaar september al werd aangekondigd. Het bedrag is medebepalend voor de vraag of het Rijk als aandeelhouder van NS zeggenschap heeft over de deal.
(c) ANP / Treinreiziger.nl