fbpx

Tweede Kamer: HSL-rapport moet openbaar

08 feb 2013 12:05

De Tweede Kamer wil dat een geheim rapport over de aanbesteding van de hogesnelheidslijn openbaar wordt gemaakt. In 2006 deed de Kamer onderzoek naar de aanbesteding en op aandringen van het toenmalige ministerie van Verkeer bleef dat rapport geheim.

Nu willen alle partijen dat iedereen het kan inzien omdat de kwestie rond de Fyra weer actueel is, maar het ministerie lijkt daar weinig voor te voelen. In het rapport staan zaken over personen en afspraken die volgens het ministerie geheim moeten blijven.

CDA-Kamerlid Sander de Rouwe: ´´Als je wilt weten hoe de problemen met de Fyra zijn ontstaan, moet de focus niet alleen op de laatste maanden liggen. Dan moet je ook verder terugkijken. Door zo´n rapport geheim te houden, moet je als Kamerlid met meel in de mond praten.´´

Ook SP-Kamerlid Farshad Bashir vindt het onacceptabel dat hele passages worden weggestreept. ´´Dit is een rapport dat door de Kamer zelf is geschreven. Daar mag niet in worden gecensureerd´´, stelt hij.

Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn ook voorstander van openbaarmaking, maar tonen zich minder boos. Vrijdag wordt er meer duidelijk over de kwestie.

(Bronnen: ANP/NOS)